Ve Vltavě jsou připraveni pstruzi k soutěži v jejich lovu

Praha – Organizátoři mezinárodního muškařského závodu Orvis cup vypustili v Praze do Vltavy zhruba 10 tisíc ryb. Jedná se hlavně o pstruha duhového. Více než hodinu trvalo rybářům z Velkého Meziřící naplnit kádě. 25 metráků ryb pak vezli do Prahy – žádný pstruh naštěstí během cesty neuhynul. Přes 100 rybářů bude v jejich lovu soutěžit už o tomto víkendu.

Závozník ze společnosti Rybářství Velké Meziříčí Petr Hutárek informoval, že ryby vydrží déle, pokud se voda v kádi pravidelně mění. Dodal, že samozřejmostí je hlídání kyslíku. Loď s nákladním autem pak připlula ke Střeleckému ostrovu – závozníci tady deset tisíc ryb vypustili do Vltavy. Ty největší, půlmetrové pstruhy poslal do vody také pražský primátor Pavel Bém.

O víkendu se ryby stanou kořistí pro závodníky v lovu pstruhů na mušku. Tradiční závod se letos koná už počtvrté. Ředitel Orvis cupu Jiří Voráček popsal, že mušky jsou nástrahy, které imitují hmyz – potravu ryb. Říká, že správně a originálně navázat mušku je malé umělecké dílo. Ryby se ale nebudou jenom lovit, návštěvníci je budou moci například i ochutnávat. Orvis cup totiž stejně jako vloni doprovodí Fish festival.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

„Budou tady připraveny kuchařské show na speciálním kuchařském pódiu, kde se budou ryby připravovat na různé způsoby,“ sdělil pořadatel Fish festivalu Petr Benátčan. Rybářský svaz měl zprvu z vysazování tak velkého množství ryb do Vltavy obavy, po zkušenostech z minulých ročníků Orvis cupu ale zjišťuje, že se pstruhům v řece daří.

Jednatel Českého rybářského svazu v Praze Zdeněk Mužík potvrdil, že pstruzi duhoví i siveň americký ve Vltavě vydrželi po celý rok. Doplnil, že voda v řece je již léta velice kvalitní. Muškaři budou pstruhy chytat na speciální háčky bez protihrotu. Všechny ryby pak pustí zpět do Vltavy.