Obyvatelé Lomnice nad Lužnicí: Arogance moci na radnici

Lomnice nad Lužnicí – Desetitisíce korun za kanalizační přípojky vymáhá po třech letech po svých obyvatelích radnice v Lomnici nad Lužnicí. Místní ale tvrdí, že si je neobjednali a město s nimi ani nejednalo. Vedení radnice jim ale hrozí soudy a exekucemi. S postupem vedení města nesouhlasí ani někteří radní. Za pravdu dávají místním lidem.

Eva Mašková je jednou z několika desítek lidí v Lomnici nad Lužnicí, kteří od města dostali fakturu za kanalizační přípojku. Její výstavbu si ale neobjednala. Podle svých slov si nejdříve myslela, že si starosta dělá legraci. Radní Lomnice nad Lužnicí Zdeněk Bílek (ČSSD) stojí na straně poškozených. Říká, že obyvatelé nebyli informováni v plném rozsahu.

Radnice přípojky nechala vybudovat spolu s opravou hlavního tahu silnice v centru města už před třemi lety. Až teď rozeslala faktury. Vedení města tvrdí, že lidé o výstavbě přípojek věděli. „My jsme počítali s tím, že se majitelé k úhradě přihlásí, opak je ale pravdou,“ konstatoval starosta Lomnice nad Lužnicí Karel Zvárovec. Podepsané smlouvy nebo faktury od vlastníků domů ale radnice nemá.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Faktury na 7 a půl až 46 tisíc korun lidé zaplatit odmítají. Zdeněk Bílek vysvětlil, že takové doporučení vydalo sedm nezávislých právníků i kancelář ombudsmana. Radnice má názor jiný. Lidé jí údajně za přípojky dluží kolem jednoho a půl milionu korun. Těm, kteří nezaplatí, vyhrožuje soudy a exekucí. Místní o jednání vedení města hovoří jako o aroganci moci. I oni se chtějí obrátit na soud.