Hradečtí strážníci dále odtahují vozidla invalidům

Hradec Králové – Městská policie v Hradci Králové dál odtahuje auta nemohoucích lidí, přestože to zákon zakazuje. Nedávno přitom magistrát prohrál spor se Stanislavem Grossmanem. Také jeho vůz řádně označený značkou pro invalidy strážníci odtáhli za město. Řidič podal žalobu. Radnice do sporu nakonec nešla, uznala chybu strážníků, vrátila pokutu a zaplatila soudní výlohy.

Paní Nováková přijela se čtyřiaosmdesátiletou babičkou k lékaři. Na voze má značku pro invalidy. Místa pro postižené byla obsazená, proto zastavila na ploše zadané sousední bance. Strážníci jí auto odtáhli. Řidička se pozastavuje především nad tím, že vozy, které nebyly označeny značkou pro invalidy a stály na místech určených právě pro ně, odtaženy nebyly, zatímco její auto ano.

V minulých dnech radnice vrátila 1 700 korun za odtah panu Grossmanovi, který se značkou pro invalidy parkoval v centru Hradce na místě zadaném pro předplatitele. Pan Grossman podal žalobu. Magistrát spor předem vzdal a zaplatil soudní výlohy. V odtahu vozů invalidů strážníci přesto pokračují.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Podle stanovisek, která má Městská policie Pardubice k dispozici, je možné nařídit odtah vozidla invalidy. „Stanovisko právníků městské policie je v tomto případě odlišné od stanoviska právníků statutárního města,“ sdělil mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda.

Zákon o městské policii uvádí, že strážníci nesmějí bránit technickými prostředky (třeba botičkou) v odjezdu zdravotníkům, hasičům, ale ani invalidům. Ještě v červnu radnice odtah vozu pana Grossmana hájila jako zákonný. Strážník, kterého Česká televize náhodně oslovila, už tehdy tvrdil opak.

Spor zřejmě skončí u soudu. Paní Nováková zvažuje, že podá žalobu na magistrát, podobně jako pan Grossman.