V Budějovicích lovili z řeky kradená kola

České Budějovice – Kuriózní výlov řeky zorganizovali vodohospodáři v Českých Budějovicích. Malši snížili hladinu, aby mohli ze dna vylovit desítky jízdních kol. Podle nich kradených, zloději je použili jen pro rychlý přesun. Strážníci potvrzují, že počet krádeží bicyklů strmě roste. Ve stometrovém úseku mezi dvěma mosty jich bylo 14, podle správců toku jde o kapitální úlovek.

Horská i silniční kola ležela ukrytá v bahně těsně pod kamenným břehem. Podle vodohospodářů i policistů půjde zřejmě o kola kradená. Do vody je zloději hodili v okamžiku, kdy je už k přesunu z místa na místo nepotřebovali, jak podotkl Jan Flíček z Povodí Vltavy.

Krádeží kol podle strážníků přibývá. Krajské město je vzhledem k rovinatému terénu rájem cyklistů a ročně zde ze stojanů mizí stovky kol. Mluvčí Městské policie České Budějovice Kateřina Schusterová říká, že takové krádeže jsou na denním pořádku.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Ochránit cyklisty by podle policie měl čip. Strážníci pak pomocí čteček odhalí skutečného majitele bicyklu. Váleček s čipem servisy vkládají do míst, odkud je zloděj už nevytáhne. Zároveň kolo vybavují dalšími mikročipy na vidlicích a rámu. „Váleček se chytne pod sedlovou trubku do rámu,“ popsal pracovník servisu Michal Kos.

Zařízení je odolné vodě, proto i vylovená kola, pokud mají čip, dovezou policisté jejich majitelům. Zabahněná kola pracovníci z vltavského povodí na své náklady očistí. Vylovená kola nyní prohlédnou policisté. Pokud nenajdou jejich vlastníka, odvezou je do magistrátního skladu jako věc nalezenou.