Odborníci se pokusí o revitalizaci Orlické přehrady

Písek - Revitalizace Orlické nádrže vyjde přibližně na dvě miliardy korun. Část zaplatí Evropská unie, část stát. Podle odborníků bude třeba především snížit přísun živin, zejména fosforu, který startuje růst sinic. Projekt podle jeho tvůrců zahrnuje také výstavbu několika čističek odpadních vod či omezení pěstování kukuřice na svazích. Revitalizace by měla být dokončena do roku 2015 až 2021. Vodohospodáři s úklidem břehů už začali, zbavují je hlavně naplavenin a černých staveb.

Místní už nějakou dobu přezdívají nádrži stoka, hladina v zátokách je totiž často neprůhledná, plná sinic, bahna a větví. „Za posledních osm až deset let registrujeme pokles zájmu turistů,“ zhodnotil situaci starosta Albrechtic nad Vltavou Václav Kauter (Nez). Cílem projektu je jednak postupné a dlouhodobě udržitelné zlepšení hygienických parametrů vody, jednak oživení turistického ruchu a rozvoj regionu.

K možnostem, jak zlepšit kvalitu vody v Orlické nádrži, patří výstavba či modernizace čističek odpadních vod v místech. „Musí se dostavět čistírny na místech, kde neexistují, což je především povodí Lomnice a Skalice,“ řekl ČT ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje Luboš Průša. V okolí přehrady leží 76 obcí, jen sedm z nich má ale vlastní čističky, splašky z dalších míst většinou putují přímo do nádrže.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Nutné bude také omezit pěstování kukuřice na svazích a obnovit kvalitu půdy, doplnil ředitel výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy Jiří Hladík. Pokud totiž půda neváže živiny, spláchnou se při deštích do vody, kde způsobují růst sinic a řas. Pro revitalizaci bude potřeba navázat spolupráci se zemědělským sektorem a obcemi a vysvětlit jim, že přestože jim obnova Orlické nádrže přinese určitá omezení, ve výsledku bude výhodná i pro ně.