Starosta Nového Boru napsal kvůli problémům s Romy Nečasovi

Nový Bor - Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák žádá kvůli problémům s Romy premiéra Petra Nečase (ODS) o trvalé zajištění bezpečnosti v ulicích měst. Vyslání policejních posil na sever Čech je prý sice chvályhodné, nicméně časově omezené. Starosta proto volá po efektivních a dlouhodobých opatřeních, která zabrání tomu, aby se opakovaly brutální útoky Romů, které v minulých týdnech vyděsily obyvatele Nového Boru či Rumburka.

Dvořák v dopise žádá větší pravomoci pro policisty při zásazích, ale i větší podporu veřejně prospěšných prací či zpřísnění podmínek pro poskytování sociálních dávek. „Přestože existuje permanentní snaha vytvářet programy na zapojování Romů do většinové společnosti a naše město se jich aktivně účastní, je třeba otevřeně říci, že za 20 let demokratické společnosti jsme nepokročili ani o píď,“ píše Dvořák. Nelze podle něj ignorovat, že významná část romské mládeže považuje práci za trest, protože si už zvykla žít ze sociálních dávek a z drobných krádeží. 

Napětí na severu Čech roste už delší dobu, počátkem srpna se ale situace vyhrotila. Nejdřív zaútočila skupina pěti Romů, z nichž dvěma ještě nebylo 18 let, mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. Podle záznamů létaly vzduchem výroky na adresu „bílých hlav“, z nichž tři oběti si z potyčky odnesly těžká zranění. Dva útočníky policie stále hledá. O 14 dnů později v Rumburku zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku místních, z nichž jeden skončil po úderech teleskopickými obušky v nemocnici s řadou zlomenin. Tři pachatelé jsou obviněni z ublížení na zdraví s rasovým podtextem. Další čtyři Romové jsou kvůli bitce stíháni za ublížení na zdraví, tři z nich jsou mladiství.   

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Napětí mezi majoritní společností a Romy po útocích dál roste. V ulicích měst na severu proto hlídkují posily, o jejichž nasazení rozhodl policejní ředitel. Do Nového Boru a na Šluknovsko vyslal 50 policistů z pražské pořádkové jednotky, na místě mají zůstat dva až tři týdny a pak se rozhodne, co dál. Dvořák ale žádá trvalé řešení a především posílení hlídkové činnosti policie, kterou je kvůli omezeným financím a nedostatečným prostředkům na pohonné hmoty vidět stále méně. „Policii ČR v ulicích měst a ve vesnicích nepotkáte, policejní auto projede ojediněle,“ stěžuje si starosta Nového Boru. Samotná policie ovšem hodnotí situaci v Novém Boru, kde letos kriminalita dokonce poklesla, jako nesrovnatelně lepší než na Šluknovsku.