Pardubické krematorium povýšilo na národní kulturní památku

Pardubice – Výjimečná stavba krematoria v Pardubicích z roku 1923 patří k tomu nejlepšímu z českého stavitelství. Architekt Pavel Janák ji navrhl v rondokubistickém stylu. Budovu proslavil kultovní snímek Juraje Herze z roku 1968 Spalovač mrtvol v hlavní roli s Rudolfem Hrušínským.

O historickou budovu pečují Služby města Pardubic. Ročně tu evidují tři a půl tisíce kremací. Ředitelka Služeb města Pardubice Lea Tomková říká, že od nynějška bude muset být jakýkoliv zásah do budovy projednán s krajem. S památkáři a dalšími odborníky správci krematoria jednali už v posledních sedmi letech, kdy byly na budově provedeny práce za 25 milionů korun.

Přestože si krematorium zachovalo původní vzhled, spalování ani smuteční obřady se dnes neobejdou bez moderních technologií. Originální pece na uhlí jsou dávno minulostí. „Změnilo se toho hodně. Technologie původního spalování dnes slouží spíš jen jako ukázka při dnech otevřených dveří,“ prozradil vedoucí krematoria Pavel Ježek.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pardubické krematorium rozhodně nepatří mezi turisticky vyhledávaná místa. Podle správců je dokonce mnoho lidí, kteří se zapřísáhli, že do budovy nikdy nevstoupí.