Černá louka v Ostravě se výrazně promění - přibude park i koncertní hala

Ostrava - V architektonické soutěži na zástavbu Černé louky v Ostravě vyhrála holandská kancelář Maxuan. Shodla se na tom většina poroty, kterou tvořili urbanisté, architekti a zástupci města. Vybírali z šedesáti čtyř prací, finančně ocenili pět z nich. Proměna Černé louky je součástí kandidatury Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Do té doby by také v případě vítězství nová Černá louka měla stát, ale i pokud se Ostrava nestane městem kultury, mělo by se na projektu pracovat - i když možná ne tak závratným tempem.

To je vítězný návrh podoby nové městské čtvrti. Měla by stát na dvaceti hektarovém - dnes téměř pustém území Černé louky na dohled od ostravského centrálního náměstí. Prostor otevřený směrem k řece Ostravici vyplňuje park lemovaný koncertní halou, budovou centra moderní hudby, výstavní síní, školami a obytnými budovami. „Tenhle návrh dokázal vytěžit z toho zapomenutého místa, z toho prostředí to podstatné a dokázal vlastně připojit přírodu k městu,“ uvedl předseda poroty Josef Pleskot.

Autoři návrhu na zástavbu území Černé louky už projektovali několik městských čtvrtí v různých částech Evropy. Za 1. místo jim Ostrava vyplatí 900 tisíc korun. Peněžitou odměnu získají ještě i 4 další návrhy. Celá urbanistická soutěž město přijde na více než 4 a půl milionu korun.

Pokud Ostrava v soutěži Evropské hlavní město kultury zvítězí, měla by nová čtvrť na Černé louce vyrůst do roku 2015. Vítěz bude vyhlášen v září. „I když nevyhrajeme, myslím si, že do roku 2015 by mohla být nejméně polovina z tohoto projektu na světě,“ říká náměstek primátora Ostravy Lubomír Pospíšil. Oceněné návrhy chce město vystavit, a to během hudebního festivalu Colours of Ostrava v polovině července.

  • Vítězný návrh autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1744/174363.jpg
  • Vítězný návrh autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1744/174365.jpg