Pomník hrdinům od Zborova má na Spořilově základní kámen

Praha - Legionáři a sokolové položili základní kámen pomníku bitvy u Zborova, který hodlají v původní podobě obnovit. Část Prahy 4, kde má pomník stát, ale jejich nadšení nesdílí. Na místě si představuje obecněji pojatý památník celé první světové války i protinacistického a protikomunistického odboje. Obnova památníku má být dokončena v roce 2012.

Bitva u Zborova byla prvním významným vystoupením našich legií na východní frontě. Tři a půl tisíce Čechů a Slováků prolomilo u Zborova frontu rakousko-uherské armády. Ironií dějin proti nim stáli Češi v rakouských uniformách. „Bitva změnila názor ruského ministra vojenství Alexandra Kerenského, který pod dojmem vítězství u Zborova a pod tlakem Masaryka dovolil další rozšiřování československých legií plnou měrou,“ poukazuje na význam bitvy místopředseda Masarykova demokratického hnutí Vratislav Preclík.

Dvacet let po vítězné bitvě už stál na pražském Spořilově pomník hrdinům od Zborova. Dlouho ale nevydržel – nacistům se ideologicky nehodil, a tak ho v červnu 1940 zlikvidovali. „Jednou v noci přijelo nákladní auto, které ten pomník odmontovalo, základy se rozvrtaly a bronzová socha šla nejspíš do šrotu válečné mašinérie nacistů,“ objasnil osud pomníku Vladimír Prchlík ze Sboru pro obnovu pomníku hrdinům od Zborova.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Pomník byl ale vyroben ve třech stejných verzích. Podle té, která v Blansku u nádraží přežila desítky let nacistické a komunistické nadvlády, má teď vzniknout jeho věrná kopie. Části místních i radnici se ale plán vůbec nelíbí. „Vznikly další návrhy modernějších děl, které jsou srozumitelnější, modernější a přístupnější,“ argumentuje například Jana Ledvinová z Občanského sdružení Spořilov. Úplná obnova památníku má být hotová v roce 2012, tedy přesně 95 let od bitvy u Zborova.