Josefův Důl ničila velká voda

Liberec - Josefův Důl v Jizerských horách je ochromen dopadem silné bouřky a prudkého deště z předminulého týdne. Voda tam strhla na několika místech silnice a poničila koryto místního potoka. Se škodou zhruba za deset milionů si malá obec neví rady. Starosta už pozval na místo hejtmana a žádá Liberecký kraj o finanční pomoc.

V Josefově Dole zůstaly po silné bouřce příjezdy k domům, po kterých nevyjede ani terénní auto. Navíc jsou podemleté i obecní silnice. Jen na infrastruktuře napáchala bouřka v obci škody za čtyři miliony Kč. „Asi tři kilometry cest jsou úplně zničené,“ konstatuje starosta obce Jan Miksa.

Milionové škody hlásí i lesníci, kteří spravují místní potoky. Nejnutnější práce na vyčištění koryta začnou v nejbližších dnech. „Pokud by víc pršelo, museli bychom zajistit kapacitu nádrží, aby se voda nešířila,“ říká správce toků podniku Lesy ČR v Liberci Tomáš Sajdl.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Josefův Důl hospodaří s rozpočtem dvanácti milionů Kč. S odstraněním škod si sama obec neporadí. „V současné době splácíme úvěr za silnice, které jsme dělali loni. Peníze na odstranění povodňových škol tak v pokladně nemáme,“ přiznává špatnou finanční situaci obce Jan Miksa. „Škody odhadujeme na deset milionů korun. V této věci budeme úzce komunikovat se starostou obce a hledat možnosti, jak obci pomoci,“ uvádí hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.  

Ani starousedlíci podobné přívalové srážky nepamatují. Obec se bude s jejich následky vyrovnávat několik měsíců.