Vsetínská šance mladým lidem bez zázemí

Ostrava – Ve Vsetíně byl otevřen Dům na půl cesty. Je určen mladým lidem z dětských domovů a pěstounských rodin, kteří začínají samostatný život a chybí jim odpovídající rodinné zázemí. Tím jsou ve svých prvních životních krocích znevýhodněni. Stavbu organizovalo občanské sdružení Pod křídly za přispění města Vsetín a nový domov v něm najde sedm nájemníků.

Jedním z nových nájemníků Domu na půl cesty na okraji Vsetína je Ondřej Ovčačík. Právě začíná nový život. Do zařízení přišel z dětského domova v Liptále. Rád maluje a hraje fotbal. Chce si najít práci. „Měl jsem z toho docela obavu. Dosud jsem žil na internátu, pořád jsem byl mezi lidmi. Tady jsem tak trochu sám, ale snad mi malování pomůže,“ svěřuje se Ondra.  

V novém domě už bydlí čtyři nájemníci. „Zatím se moc neznáme, ale podle prvního dojmu bychom spolu mohli vycházet,“ věří Ondřej v dobrý start. „Dva z nájemníků jsou z Liptálu, další je z výchovného ústavu v Novém Jičíně, jiný z Černé Vody a jednu dívku máme z pěstounské péče,“ vypočítává Emilie Smrčková z občanského sdružení Pod křídly. „Na realizaci tohoto projektu se podílelo město tím, že poskytlo pozemek,“ upozorňuje starostka Vsetína Květoslava Othová.     

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Stavba Domu na půl cesty si vyžádala přibližně sedm milionů korun. Ve Zlínském kraji občanské sdružení Pod křídly už vybudovalo šest podobných zařízení. „Tato zařízení vlastně nahrazují rodinu. Ti mladí, lidé, kteří nemají své biologické rodiče, se mohou obracet na tato zařízení. My jsme určitým mezičlánkem mezi dětským domovem a reálným životem,“ říká Emilie Smrčková. 

Do nového domu se zbylí tři nájemníci nastěhují do konce července.