Hradec dostal dvě pokuty za správní delikty

Hradec Králové – Dvě pokuty (první jeden a půl milionu korun a dnes dalších 150 tisíc) udělil antimonopolní úřad městu Hradec Králové. Obě jsou za správní delikty v koncesním řízení, kdy radnice na třicet let pronajala parkovací plochy firmě Atol. Ta z nich vybírá parkovné a za to má postavit parkovací domy. První už stojí.

Parkování v Hradci už nekritizují jen občané. Způsob uzavření koncesní smlouvy soukromé firmy Atol s městem potrestal antimonopolní úřad. Pokutu půldruhého milionu korun udělil radnici za to, že na provoz parkování nevypsala běžnou veřejnou soutěž, jak uvedl místopředseda ÚOHS Brno Hynek Brom.

„Celý proces jsme nechali zpracovat externí firmou, která by podle nás měla nést odpovědnost za případné zpochybnění,“ říká mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda. Město se zřejmě odvolá. V koncesním řízení byl Atol jediným zájemcem o provoz systému parkování. V evropské soutěži se podle antimonopolního úřadu mohlo přihlásit více zájemců.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Úřad reagoval na podnět, který dostal od signatářů petice. Protest proti Atolu podepsalo osm tisíc občanů. Signatářka petice Lenka Trkalová chce, aby příjmy za parkování šly do městské pokladny. Dnes na radnici otevřeli obálku s další pokutou antimonopolního úřadu kvůli Atolu, ta činí 150 tisíc korun.

Důvodem jejího udělení byl špatný dodatek smlouvy o odtahu aut, které si město nenechalo schválit ministerstvem financí. Václav Svoboda vysvětlil, že antimonopolní úřad došel k závěru, že objem zakázky přesáhne 20 milionů korun, tedy hranici, nad kterou musí dodatky schvalovat ministerstvo financí.

Okresní soud teď projednává dvě žaloby advokátů, kteří se domáhají přezkoumání smlouvy města s Atolem.