Nezaměstnaní z Písecka využívají veřejně prospěšné práce

Písecko – Obce z Písecka v posledních pěti letech nabízejí veřejně prospěšné práce pro nezaměstnané. Zhruba padesát obcí v regionu letos zaměstnalo 190 lidí. Většina z nich byla dlouhodobě v evidenci úřadu práce. Zatím se v píseckém regionu zaměstnávají veřejně prospěšní pracovníci jen od dubna do listopadu. Obce by ale přivítaly, kdyby je mohly využívat i přes zimu.

Eva Lehovičová z Milevska byla nezaměstnaná celých 12 let. Díky práci pro technické služby má pravidelný příjem alespoň půl roku. Konkrétně v Milevsku se počet nezaměstnaných, které alespoň dočasně zaměstnává město, ustálil na třiceti. Starosta Milevska Zdeněk Herout (ODS) se nechal slyšet, že se dokonce hlásilo víc lidí, než město bylo schopno zaměstnat. Přesto výběr není snadný. Těch, kteří jsou skutečně ochotní za maximálně deset tisíc měsíčně poctivě pracovat, zase tolik není.

To podle nich ale současné podmínky neumožňují, aby se veřejně prospěšné práce vykonávaly celoročně. „Bylo by to ideální nejen z pohledu vlastní práce, ale i z hlediska systému, kdy my musíme odhlašovat všechny ty pracovníky,“ prohlásil starosta Písku Miroslav Sládek (ODS).

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva práce a sociálních věcí záleží na dohodě s úřadem práce, zda budou smlouvy sezonní nebo celoroční. Vrchní ředitel Sekce politiky zaměstnanosti MPSV ČR Karel Machotka informoval, že ze zákona existuje pouze jedno omezení – smlouva může být uzavřena jen na dobu 12 měsíců.

Programy veřejně prospěšných prací by úspory v rezortu ministerstva práce a sociálních věcí zastavit neměly. Lidé, kteří se osvědčili, se o práci bát nemusí. Na jejich platy jsou připraveny peníze v přibližně stejné výši jako letos.