Veselí nad Lužnicí bude konečně chráněno před povodní

Veselí nad Lužnicí – Po devíti letech vyjednávání a posílání žádostí bude mít Veselí nad Lužnicí protipovodňová opatření. Ve městě mají vyrůst zdi proti velké vodě, koryto řeky se rozšíří a u břehů se postaví hráze. Viník dosavadních průtahů jasný není, úřady se na něm neshodnou. Vše ale urychlily hlavně letošní povodně a protesty obyvatel. Ještě příští jaro a léto ale bude Veselí nechráněné, práce by měly začít až v říjnu 2011.

Už v roce 2002 bylo jasné, že se voda při povodních do koryta Lužnice nevejde. Kvůli zanesené řece už téměř pravidelně vyplavuje část města jinak nenápadný Bechyňský potok. Pokud povodeň zasáhne i Lužnici, voda nemá kam odtékat a rozlévá se po okolí. Do letošních záplav se ale práce na protipovodňových opatřeních nikam nepohnuly.

Povodí Vltavy svalovalo průtahy na ochranáře, kteří prý bránili prohloubení koryta. Ti ale tvrdí pravý opak, správa chráněné krajinné oblasti Třeboňsko podle svých představitelů žádost o úpravy řeky okamžitě schválila. „Veřejný zájem zde převažuje nad ochranou přírody a my jsme v zákonné lhůtě výjimku vydali,“ potvrdil její vedoucí Josef Hlásek.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Vše se nakonec začalo hýbat až po letošních povodních. Kvůli chráněnému velevrubovi se sice bagry nedotknou dna, řeka se ale rozšíří. „Součástí protipovodňových opatření je i vybudování ochranných hrází v délce necelých čtyř kilometrů,“ doplnila mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.

Stát při ochraně Veselí nad Lužnicí zásadně selhal.
Zdroj: ČT24