Moštárna v Luftově zahradě jede na plný výkon

Plzeň – Jablečná sezóna je právě teď v plném proudu, úroda jablek byla dobrá, a tak jsou moštárny o víkendech doslova v obležení. Jako moštárna pro veřejnost slouží také jeden ze dvou zahradních domků v plzeňské Luftově zahradě. Takzvaná Luftova zahrada je stará rezidenční zahrada s množstvím zajímavých dřevin, rostlin i živočichů. Podle znalců je mimořádně cenná a byla vyhlášena významným krajinným prvkem. V minulém roce však byla předmětem sporu v městské radě, část radních ji chtěla vyměnit za park v centru západočeské metropole.

Jablek mají letos lidé hodně, a tak část svojí úrody zmoštují. „Je vidět, že úroda je na zahradách veliká. Máme se na co těšit,“ prohlásil zahrádkář Reinhard Barth a jeho kolega Jaroslav Krásný doplnil: „S loňským rokem to nelze vůbec srovnat, loni na Plzeňsku jablka prostě nebyla.“ Moštování má svoje pravidla, nejlepší jsou jablka čerstvá, umytá a zralá. Lis dokáže z jablek vytlačit až 70 procent objemu šťávy. „Částečně to vypijeme, máme velkou rodinu, pět vnoučat. Zbytek zmrazíme v sáčcích a v zimě jako když je najdeme,“ prohlásila jedna z návštěvnic moštárny a pan Jaroslav Krásný dodal: „Mošt je možné sterilizovat do jakýchkoli zavařovacích sklenic nebo lahví.“ V oblibě jej mají především děti: „Chutná mi to hrozně, nejlepší je vychlazený.“

Moštárny berou zájemce většinou už jen na objednávky předem, protože pokud je příliš zájemců najednou, teď v sezóně už nestíhají. „Moštovací sezona je naprosto v plném proudu, teď se můžeme strhnout,“ potvrdil Jaroslav Krásný.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Moštárna u Tyršova mostu v Plzni stojí v unikátní Luftově zahradě, radnice ji po mnoha desetiletích letos poprvé otevřela veřejnosti. „Znám ji už od dětství, jako kluci jsme si sem chodívali hrát. Samozřejmě se mi líbí, je to tu moc hezké místo,“ říká jeden z návštěvníků. „Jsou tu vlastně stovky lidí denně. Ukázalo se, že zájem o zahradu je,“ poukázal městský zastupitel Miroslav Zábranský (Plzeňská aliance).

Zahrádkáři tady v Luftově zahradě počítají, že budou moštovat až do poloviny listopadu.

Moštárna u Tyršova mostu v Plzni stojí v unikátní Luftově zahradě, radnice ji po mnoha desetiletích letos poprvé otevřela veřejnosti.
Zdroj: ČT24