Písek víc peněz za povodně nedostane, rozhodl soud

Písek - V osmiletém sporu s Českou pojišťovnou neuspěl Písek ani u Nejvyššího soudu. Město se soudilo o doplatek odškodnění po povodních v roce 2002. Špatně totiž prostudovalo smlouvu s pojišťovnou a předpokládalo, že za škody dostane plnění ve 100% výši. Pojišťovna však využila znění podmínek, a město tak dostalo zaplaceno jen malou část škod. Prohru považuje bývalý starosta Luboš Průša za špatnou zprávu všem pojištěncům. Podle něj z výsledku vyplývá, že pojišťovny nemusí postupovat dostatečně odborně a dbát zájmů klienta. S výsledkem sporu není spokojené ani současné vedení města.

Město Písek si původně myslelo, že by mu pojišťovna měla podle smlouvy vyplatit přes sto milionů korun. Pojišťovna však Písku dala pouze 20 milionů. Důvodem, proč chtělo město pokračovat i přes neúspěch u obvodního soudu i městského soudu v Praze, byl fakt, že soud ani jednou nevyhověl návrhu města na vyslechnutí svědků. Naopak Česká pojišťovna je s verdiktem soudu spokojená: „Již od počátku celého případu  jsme byli přesvědčeni, že ta žaloba neměla šanci na úspěch. Česká pojišťovna přesně dodržela smluvní vztah, přesně splnila svoji povinnost vyplývající ze smlouvy,“ uvedl mluvčí Tomáš Zavoral.

Hlavně ale město argumentovalo tím, že pojišťovna nejednala tak, jak by podle smlouvy měla. Konkrétně že nenabídla městu k návrhu smlouvy žádnou rizikovou zprávu. Podle bývalého starosty město pojišťovnu kontaktovalo měsíc před povodní a navrhovalo, aby se smlouva upravila. Makléř prý totiž zástupce Písku upozornil, že limit pojištění je nízký a nevztahuje se na  veškerý majetek, třeba na historický kamenný most. „Dostavil se zástupce České pojišťovny a ujistil nás, že naše pojištění je naprosto v pořádku, že kamenný most je pojištěn a že to pojištění dostatečně kryje všechna rizika, která nám hrozí,“ zlobí se Luboš Průša.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Město se proto cítí v pozici klienta, kterému obchodní zástupce nesdělí všechno, a důvěřuje mu, takže všechny jednotlivosti podrobně nezkoumá. Když však dojde ke škodě a vyplacení náhrady, zjistí, že skutečnost je od jeho představ odlišná. Poslední šancí pro Písek je stížnost u Ústavního soudu, zda ji ale město podá, rozhodne až nové vedení na radnici. Velkou roli v rozhodování budou určitě hrát i peníze, Písek už totiž soudní pře stály přes tři miliony korun.