Zahrádkář vystrašil piloty

Pardubice (Pardubický kraj) – Kuriózní problém řešili dispečeři letového provozu na pardubickém letišti. Provoz ochromil zahrádkář, v blízkosti přistávací dráhy totiž pálil listí a dým ohrožoval civilní i vojenská letadla. Hustý kouř, který se nad letištěm vznášel, naštěstí žádnou velkou nepříjemnost nezpůsobil. Dispečeři ohlásili celou záležitost na tísňovou linku městské policie a strážníci urychleně vyrazili na místo, aby problém co nejdříve a co nejlépe vyřešili. Staršího muže na vzniklé nebezpečí upozornili a následně mu pomohli oheň uhasit.

Zakázané pálení listí je na podzim běžnou součástí práce na zahrádce. Jeden z pardubických zahrádkářů však ani netušil, že tím může ochromit provoz na letišti. Silný vítr totiž zahnal hustý dým přímo na přistávací dráhu. „Nevinná záležitost, jakou pálení nějaké kupky listí je, může v konečném důsledku vést k nějaké fatální záležitosti v případě, že dým je hustý,“ uvedl ředitel pardubického civilního letiště Vít Málek. Zahrádkářská kolonie leží hned v blízkosti letiště, obyčejné pálení listí na několik desítek minut ohrozilo letový provoz. „Zadýmení úseku 200-300 metrů před dráhou je nebezpečné,“ doplnil ředitel EBA Pardubice a bývalý pilot Jan Andrlík.

Zahrádkář, který nelegálně pálil listí na svém pozemku hned u navigačních světel letiště, tak mohl způsobit katastrofu. Vystrašil nejen piloty a dispečery, ale i sám sebe. „Vedoucí směny řízení letového provozu vyhodnotil situaci jako závažnou. Mohlo by při ní dojít ke snížení bezpečnosti letového provozu z důvodu snížení viditelnosti. Aktivovali jsme městskou policii,“ prohlásil zástupce velitele vojenského letiště Pardubice Václav Strnad a zástupce ředitele Městské policie Pardubice Pavel Čejka dodal: „Když viděli starého pána, jak je z toho velmi nešťastný, byl doslova vyděšený, pomohli mu oheň uhasit.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Senior, který na pardubickém letišti ohrozil letový provoz, nakonec vyvázl bez pokuty. Jeho přestupek strážníci vyřešili domluvou.

Kuriózní problém řešili dispečeři letového provozu na pardubickém letišti.
Zdroj: ČT24