Kvůli písničkáři Lenkovi budou ve Starém Plzenci nové volby

Starý Plzenec  - Komunální volby si lidé zopakují i ve Starém Plzenci. Důvodem je kandidatura písničkáře Jaroslava Samsona Lenka. Ten sice ve volbách uspěl, ve Starém Plzenci ale neměl trvalý pobyt. ČSSD se proto obrátila na soud, který prohlásil hlasování za neplatné a navrhl přepočítání hlasů a Lenkovo vyškrtnutí. Ministerstvo vnitra ale postup zamítlo, volby se podle resortu musí v takovém případě konat celé znovu. Ve městě proběhnou 8. ledna.

Jaroslav Samson Lenk při volbách přeskočil z jedenáctého místa kandidátky na druhé a Volbě pro Starý Plzenec tím získal druhý mandát do zastupitelstva. Na místě ale neměl trvalý pobyt. Sociální demokraté, kteří získali ve městě pouze jeden mandát, proto podali proti výsledkům voleb stížnost. „Kdyby se hlasy pana Lenka zrušily, tak v přepočtu, který jsme si nanečisto zkusili, bychom získali dva mandáty,“ uvedl v říjnu předseda MO ČSSD Starý Plzenec Jan Metlický.

Jaroslav Samson Lenk:

„Asi mě nepovažuje nikdo za dementního, že kdybych tu věc věděl, že bych snad kandidoval, protože to bych byl sám proti sobě. Prostě jsem to nevěděl.“

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Soud stížnosti vyhověl. Hlasování prohlásil za neplatné a navrhl přepočítání hlasů. Narazil ale u ministerstva vnitra, které takový postup s odkazem na platné zákony nepovolilo. „Rozhodne-li soud o neplatnosti hlasování, ministr vnitra vyhlásí opakované volby,“ uvedl vedoucí odboru vnitřních věcí Krajského úřadu Plzeňského kraje Jan Nový. Hudebník ale půjde do voleb znovu. Trvalý pobyt už má totiž ve Starém Plzenci vyřízený. „Myslím, že si to voliči zaslouží, oni projevili nějaké přání a to by nemělo být deformováno,“ domnívá se.

S novým termínem voleb ale není spokojený místostarosta Václav Hák (KSČM). Městu to podle něj působí velké komplikace. Současné vedení radnice má totiž jen omezené pravomoci, nemůže například sestavit řádný rozpočet. Hák se navíc obává i toho, že volební účast bude slabá. „Mnoho lidí říkalo, že k volbám nepůjde,“ potvrdila ČT obyvatelka Starého Plzence.