Co bude s opavskou Slezankou?

Opava - Nové vedení magistrátu Opavy zatím neví, co si počít se Slezankou. Socialistické obchodní centrum koupila tamní radnice před třemi lety za více než čtvrt miliardy korun. Úvěr teď zatěžuje rozpočet města. Radnice proto uvažuje i o případném prodeji. Vedení Opavy by chtělo situaci se Slezankou vyřešit ještě letos. Za rok 2010 totiž zaplatilo město jen na úrocích více než 8,5 milionu korun.

Slezanka v centru Opavy stojí hned vedle radnice na Horním náměstí. Radní teď ale přesně neví, co dělat s problematickou budovou, která svou socialistickou architekturou hyzdí historické centrum města. „Vedení města je momentálně ve fázi, kdy zvažuje všechny varianty, co se dá se Slezankou dělat. Vždycky je tady varianta prodeje, nicméně musíme zvážit, kolik bychom ztratili na prodeji oproti původní ceně, za kterou jsme nemovitost koupili. Další varianta – pronajímat jako dnes,“ říká náměstkyně primátora Opavy Pavla Brady.

O Slezanku má zájem například developer, který ve vnitrobloku za ní plánuje postavit obchodně-společenské centrum. To by chtěl propojit právě se Slezankou. „Momentálně probíhají jednání o různých alternativách, vedení města se snaží jednat velmi konstruktivně, ale ještě nemáme žádné konkrétní řešení,“ uvedl generální ředitel společnosti Crestyl Omar Koleilat. Loni v říjnu, tedy ještě za bývalého vedení, vytvořila tři občanská sdružení petici. Plán, že má v prostoru za Slezankou vyrůst obchodní centrum, se jim nelíbí. Pokud by se později měl bývalý socialistický obchod přestavovat, požadují, aby město vypsalo mezinárodní architektonickou soutěž.

„Střed historického města bude zastavěn stavbou, která bude mít jen jednu funkci - obchodní. Vadí nám architektura, která odpovídá architektuře jiných nákupních center,“ vyjadřuje stanovisko Sdružení Bludný kámen, které stojí za peticí, jeho předseda Martin Klimeš. „Oni bohužel jen kritizují, ale nepřijdou za námi s konstruktivními nápady. My bychom byli určitě připraveni s nimi jednat,“ brání se ředitel společnosti Crestyl Omar Koleilat.