Záchranáři budou smět i do Polska

Hradec Králové - Záchranná služba Královéhradeckého kraje bude za zraněnými Čechy vyjíždět i do polského pohraničí. Češi dosud zasahovali na polské straně jen při mimořádných situacích. Podle společného česko-polského projektu by se spolupráce záchranářů z obou stran hranice měla rozšířit i na méně závažné případy.

České a polské záchranáře v Krkonoších dělí jen pár kilometrů, spolupracovat se ale teprve učí. Pomoct by jim měl společný projekt, díky kterému získají lepší zázemí a zkrátí se dojezdové časy ke zraněným. Už zanedlouho by například čeští zdravotníci mohli jezdit pro zraněné Čechy zcela běžně i do polského pohraničí. „Chceme dovézt své pacienty do své nemocnice, kde se cítí lépe, nemají jazykovou bariéru a jejich příbuzní to mají za nimi blíž,“ vysvětluje náměstek ředitele Zdravotnické záchranné služby Hradec Králové Jiří Mašek.    

Poláci v rámci projektu nakoupí dvě sanitky a vybavení operačního pracoviště, česká strana zrekonstruuje stanici záchranné služby v Trutnově, která už několik let sídlí v nevyhovujících pronajatých prostorech. „Tento projekt bude stát jeden milion sto patnáct tisíc eur a je plánován do konce roku 2012,“ říká ekonomický náměstek ředitele Zdravotnické záchranné služby Hradec Králové Vlastimil Nakládal. „Nechceme se jen lépe vybavit, ale chceme zlepšit i faktickou spolupráci posádek při ošetřování pacientů a zraněných na obou stranách hranic,“ doplňuje Jiří Mašek.    

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

V plánu jsou výměnné stáže zdravotníků, dvojjazyčné formuláře pro zápis případů i základní česko-polský slovník, aby se záchranáři se zraněnými snáz domluvili. Naplno by měl projekt fungovat od roku 2012. Největší zkušenosti se zásahy v Polsku má letecká záchranná služba. Ta například před několika lety pomáhala se zraněnými po pádu laviny na polské straně Krkonoš.