Kritikům se nelíbí systém financování kultury v Písku

Písek - Město Písek podporuje kulturu více než třiceti miliony, přesto je kritiků víc než dost. Prostředky totiž míří do městských organizací. Z pohledu těch ostatních je stávající systém dotací dlouhodobě nespravedlivý. Jeden příklad za všechny představuje městské divadlo, které má jistou podporu ve výši dvou a půl milionu korun ročně. Druhé divadlo, které provozuje občanské sdružení, musí o dotace žádat. Za poslední dva roky dostalo jen 620 tisíc korun.

Městské kino, divadlo, kulturní dům i Centrum dětské ilustrace mají finanční jistotu. Systém rozdělování městských peněz do kultury jim zaručuje pravidelnou podporu. Letos je sice o něco menší, přesto dohromady činí téměř 17 milionů korun. „Mandátní smlouvy nemají rozpis jednotlivých položek ke konkrétním aktivitám, které jsou tam vyjmenovány. Tím pádem jsou velmi nečitelné, neprůhledné a nekontrolovatelné,“ řekl člen kulturní komise Martin Zborník.

Mezi ostatní kulturní organizace město letos rozdělí podstatně méně. Necelých pět milionů korun. „Základní problém kultury v Písku je, že máme špatný strategický plán rozvoje kultury,“ podotkl Zborník. Podle něj by měl jasně určovat, jaké kulturní služby by mělo zajišťovat město.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Problém rozdělování dotací kulturním zařízením je dlouhodobý. Kritici vidí naději v novém vedení radnice spolu s novou kulturní komisí.