Karlovarské Vřídlo čeká pravidelná údržba

Karlovy Vary - Karlovarské Vřídlo přestalo tryskat. Stává se tak pravidelně každý rok v lednu. Odstávku správci plánují na dobu, kdy se v lázních nachází nejméně hostů. Musí totiž vyčistit potrubí od nánosů vřídlovce a odstavit přitom veškeré technologie, vodu i elektřinu. Omezené jsou tak i dodávky léčivé vody do hotelů. Zatímco k tryskajícímu Vřídlu se návštěvníci mohou podívat opět již příští víkend, turisticky atraktivní podzemí Vřídla zůstává zavřené až do zahájení lázeňské sezony v květnu.

Nejznámější karlovarský pramen na Vřídelní kolonádě denně navštíví stovky lidí, v současné době ale musejí zůstat venku. Pravidelně každý rok v lednu tu správci postupně uzavírají kohoutky u všech pramenů, musí totiž zbavit potrubí usazenin. „Naše voda je silně mineralizovaná, a když se na povrchu okysličí a ochladí, vznikají usazeniny, které nám znepříjemňují život,“ uvedl ředitel Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád Karlovy Vary Milan Trnka.

Technici odstraní až stovky kilogramů usazeného vřídlovce

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Čistit se budou veškerá potrubí, pitné stojánky, ale i samotné trysky Vřídla. Voda v nich proudí již téměř 40 let a někdy je potřeba vyměnit i celé zařízení. Úplně zavřít tryskající vodu z podzemí není možné. „Přesměrováváme ji do jiné části podzemí a de facto voda nyní končí bez užitku v řece Teplé,“ řekl ředitel Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád v Karlových Varech Milan Trnka. Během odstávky se důkladně čistí veškeré potrubí, trysky a vana Vřídla nebo pitné stojánky. Technici odstraní až stovky kilogramů usazeného vřídlovce. „V některých částech používáme i chemikálie, ale samozřejmě vše důsledně neutralizujeme,“ prohlásil Trnka.

Odstávka každoročně omezí i provoz lázeňských sanatorií. Vřídelní vodu, která k nim proudí, používají na koupele a další procedury. „Hotel musí hospodařit s množstvím, které v zásobnících máme, takže se částečně omezují koupele,“ konstatoval generální ředitel hotelu Thermal Josef Pavel.

  • Kolonáda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/202/20129.jpg
  • Karlovarské lázně zdroj: www.lecebne-lazne.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1894/189369.jpg