Vedení dopravního podniku v Liberci bylo zvoleno nezákonně

Liberec - Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) měl mít nové vedení. Na valné hromadě ale bylo ze strany Liberce zvoleno nezákonně a změny tedy neplatí. Nové vedení Liberce chtělo dosadit do dopravního podniku své lidi. Jména ale nenechalo schválit zastupiteli, ale jen radními a porušilo tak zákaz o obcích. Podle členů představenstva, které chce nové vedení liberecké radnice odvolat, jde nejen o ostudu, ale také o situaci, která by mohla dopravní podnik poškodit.

„Školácká chyba a určitá neprofesionalita to určitě je,“ říká Petr Olyšar (ODS), odvolaný člen představenstva DPMLJ. Právní názor na věc se totiž různil. „Tady byly dva právní názory. Rada města se většinou přiklonila k jednomu názoru a tento právní názor se ukázal jako nesprávný,“ komentuje to primátor města Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Omyl mohl přijít firmu pěkně draho. Kdyby se na ní nepřišlo, všechna rozhodnutí představenstva by byla neplatná, což by fungování společnosti se zhruba půlmiliardovými ročními tržbami velice zkomplikovalo.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Sousední Jablonec nad Nisou vlastní v dopravním podniku půl procenta akcií. Místní radnice při změně svých zástupců nechybovala.

„Celý proces byl zastaven a byla svolána nová valná hromada na 17. února,“ oznámil Jiří Veselka ředitel DPMLJ. Změny v dopravním podniku jsou první, které nově zvolené vedení radnice v městských společnostech provedlo. Celkem Liberec vlastní akcie deseti společností.