Českolipská radnice vymáhá na společnosti Vett 70 milionů

Česká Lípa – Radnice v České Lípě chce po někdejším provozovateli městské dopravy, společnosti Vett, sedmdesát milionů za neoprávněné obohacení. Obě strany sporu tak v současné době používají silné výroky a zahajují nesmlouvavé postoje. Firma Vett zase hrozí vymáháním ušlého zisku. V průběhu týdne se v kauze objevila dvě úplně odlišná rozhodnutí, právníci proto zvažují, které z nich je to správné. Autobusy zatím jezdí normálně.

Otázky typu, zda byla českolipská MHD drahá, zda se firma Vett obohatila, nebo ji naopak připravilo o peníze město, zůstávají nevyřešené. Spor se společností se tak mění v nepřehlednou právní bitvu, pokračuje u soudů i úřadů. Zatímco ministerstvo dopravy potvrdilo výrok krajského úřadu, že Česká Lípa nárok na 70 milionů nemá, Nejvyšší soud přitakal městu.

Právní zástupce společnosti Vett Michal Říha se domnívá, že Nejvyšší soud chyboval, když nezjistil, že krajský úřad už rozhodl. Dvakrát rozhodovat o jedné věci nelze, proto by Česká Lípa podle něj neměla nic dostat. „Nejvyšší soud měl to řízení zastavit,“ podotkl.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Spor nebere konce, řeší se už od roku 2007

Sedmdesát až sto korun na kilometr proti průměrným pětatřiceti. Spor se táhne od roku 2007, od okresního přes krajský soud s odbočkou na krajský úřad až k Nejvyššímu soudu. A zase zpátky k tomu krajskému. Radnice a její právníci podle opozice dělají zmatky.

Společnost Vett chce vymáhat na městě náhradu škody a ušlý zisk. Jestli Česká Lípa desítky milionů dostane zpět, nebo je ještě doplatí, může nakonec podle osloveného právníka rozhodovat i Ústavní soud.