Srážka nákladního vlaku s osobním - jeden mrtvý

Vodňany - Poblíž vodňanského nádraží se dnes kolem osmé hodiny ranní srazily osobní a nákladní vlak. Při nehodě zemřela devětašedesátiletá žena, dalších 10 zraněných lidí museli záchranáři převézt do nemocnice. Příčinou srážky byla chyba strojvedoucího osobní soupravy, který nepočkal na příjezd nákladního vlaku a pokyny dispečinku. Okolnosti nehody se ale stále vyšetřují. První vagon osobního vlaku částečně vykolejil, po poledni však byl vyzdvižen zpět do kolejí.

Podle policie za srážku může nejspíše strojvedoucí osobního vlaku. Tato souprava z vodňanského nádraží vyjela dřív, než měla, a nevyčkala na povolení. „Strojvedoucí osobního vlaku nevyčkal na příjezd manipulačního vlaku a bez povolení dirigujícího dispečera odjel na trať,“ přiblížil drážní inspektor Roman Šigut. Následně došlo k čelní srážce s nákladním vozem ČD Cargo. „Strojvedoucí nákladního vlaku se pokusil couvat, ale tragické události už nedokázal zabránit,“ dodal ředitel krajké osobní dopravy Jiří Kavka. Podle Drážní inspekce celková škoda činí více než 5 milionů korun.

Jiří Kavka, ředitelství osob. přepravy ČD:

„Náhradní autobusy zajišťují přepravu v úseku Číčenice – Bavorov. Z Bavorova již funguje standardní vlakový spoj směr Prachatice. Uzavřená trať bude zprovozněna zřejmě v odpoledních až večerních hodinách.“

V osobním motorovém vlaku se dvěma vagony cestovaly více než dvě desítky lidí. Hasiči museli některé z nich z vagonu vynést na nosítkách a kolečkových křeslech. „Na místo byla povolána také psycholožka Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, která poskytla psychologickou pomoc strojvedoucímu osobního vlaku,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Oba strojvedoucí nyní policie vyslýchá.

K podobné nehodě přitom na stejné trati došlo před třemi lety, kdy se mezi zastávkami Pražák a Svinětice u Vodňan srazily dva motorové osobní vlaky. Při nehodě bylo tehdy zraněno 13 lidí, ve vlaku jich cestovalo 25. Nehodu podle Drážní inspekce zřejmě zavinil jeden ze strojvedoucích.

Přesun zraněných z vlakové soupravy
Zdroj: ČT24