Historie dolování na Cínovci končí

Dubí (Ústecký kraj) – Lidé, kteří mapují historii dolování v Čechách, se bouří proti rozhodnutí města Dubí. Radnice chce zlikvidovat areál bývalého rudného dolu na vrchu Cínovec. Proti bourání jsou i v sousedním Německu, kde staré důlní štoly zrekonstruovali a chtěli by je propojit důlními chodbami v Čechách. Vývoj těžby v oblasti Cínovce prodělal řadu vzestupů i pádů. První historické záznamy o báňském podnikání ve zdejší lokalitě pocházejí již z roku 1378, kdy se poprvé hovoří nejen o nalezištích cínu v těchto místech, ale tento kov již tehdy dal jméno i obci.

Jedině demolice, tak vidí budoucnost areálu na Cínovci starosta města Dubí Petr Pípal (ODS). Cenná památka to podle něj rozhodně není. „V podstatě je to železobetonová stavba, která nemá žádnou historickou hodnotu.“ Lidé, kteří mapují historii dolování v Čechách, však mluví o barbarství. „Stát uvolní prostředky na to, aby zdemoloval kulturně významnou lokalitu. Nechápu to,“ uvedl historik dolování Petr Bohdálek.

Demolice má stát padesát milionů korun, za to by se podle odpůrců bourání dal důl alespoň částečně zrekonstruovat, v tom mají jasno. Stačí se podívat vedle za hranice, u sousedů v Německu svou část dolu už totiž opravili. Nová turistická atrakce by byla ještě lákavější, kdyby výletníci mohli pokračovat i dál na českou stranu. „Pokud by byla turisticky zpřístupněná, byla by významná a hojně navštěvovaná,“ dodal Petr Bohdálek a jeho kolega z německého Freibergu, historik dolování Helmuth Albrecht doplnil: „Apelujeme na Českou republiku, aby udělala všechno, aby tato památka zůstala zachována.“ Starosta Pípal však namítá: „Není v silách tohoto města ani tohoto státu, aby se to řešilo jinak než demolicí.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Důl na Cínovci pominul i Ústecký kraj a nezařadil jej do projektu Hornická kulturní krajina. „Ani není šance, že by se mohl na seznam UNESCO dostat. Máme tu cennější památky, které stojí za to zachraňovat,“ prohlásila krajská radní Jana Ryšánková (ČSSD).

Investice do rekonstrukce dolu na Cínovci by podle Ústeckého kraje stála příliš a spolykala by peníze pro mnohem důležitější stavby.

Radnice v Dubí chce zlikvidovat areál bývalého rudného dolu na vrchu Cínovec.
Zdroj: ČT24