Příhraniční tržnice připomínají města duchů

České Budějovice - Obce a města v jižních Čechách řeší osud opuštěných příhraničních tržnic. Rozpadající se stánky ohrožují podle starostů jak obyvatele, tak i řidiče na mezinárodních trasách. Například ve Strážném už přes dva roky bezvýsledně jednají s majiteli takových pozemků. Likvidace tamní opuštěné tržnice je tak stále otevřená.

V tržnici Řasnice na Prachaticku prosperovalo ještě před pěti lety přes tři sta stánků. Dnes ale připomíná spíš město duchů. Někde to vypadá, jako by lidé odešli před několika minutami, jinde se už ale provizorní přístřešky začaly bortit. Stánkaři začali jihočeské tržnice masově opouštět již v roce 2008. Důvodem byly mj. silná koruna, časté a intenzivní kontroly celníků, stejně jako klesající zájem Němců a Rakušanů nakupovat v tomto prostředí. „V posledních dvou letech v regionu dochází k úbytku tržnic,“ potvrzuje mluvčí Celní správy České Budějovice Vladimír Pešek.   

Z jihočeských tržnic odešly podle odhadu starostů více než dvě třetiny stánkařů. Problém je v tom, že přístřešky po nich zůstaly stát. A úředníci je nyní označují za nebezpečné stavby. „Ty stánky jsou v rozpadu a jejich zbytky se dostávají na cizí pozemky, na komunikace,“ upozorňuje starosta Strážného Jiří Vacek. „Původci toho znečištění jsou většinou neidentifikovatelní. Pak se s tím musí vypořádat buď majitel pozemku, nebo obce,“ říká starosta Vimperku Bohumil Petrášek.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Města ani obce ale peníze na likvidaci tržnic nemají. A třeba Strážný jedná s majiteli pozemků už dva roky. Zatím bez výsledku. „Domluva zatím neexistuje. A neočekáváme, že se to v nejbližší době podaří,“ přiznává Jiří Vacek. 

Sami prodejci očekávají mírné oživení tržnic na jaře. Celkově ale podle nich počet otevřených stánků letos znovu klesne.