Agentura pro začleňování Romů v Broumově končí

Broumov – Vládní agentura pro sociální začleňování Romů v Broumově chce přesunout síly do jiných lokalit. Broumovský starosta se ale domnívá, že agentura odchází z města příliš brzy. Problém tamních Romů podle něj stále trvá. Agentura ve městě působila od roku 2008. Za tu dobu připravila teoretické podklady, které mají integraci usnadnit.

Když přišel čas uvést teoretické podklady do praxe, agentura pro začleňování Romů oznámila, že v Broumově končí. Starosta Broumova Milan Kotrnec říká, že ze strany agentury jde o opuštění rozdělané práce. Ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček se však nechal slyšet, že tři roky je standardní doba, po kterou agentura působí i jinde.

Hlavními překážkami začlenění místních Romů jsou nedostatečná kvalifikace a dlouhodobě vysoká nezaměstnanost, která v jejich komunitě dosahuje téměř 90 procent, jak potvrdil vedoucí oddělení sociálních služeb MÚ Broumov Miloš André. Ve spolupráci s vládní agenturou se podařilo připravit dva projekty, které by Broumovu mohly přinést až 20 milionů korun z evropských peněz především na vzdělávání Romů.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Ředitel agentury Šimáček ale sám přiznává, že ne vše se v Broumově podařilo dotáhnout do konce: „Nejspíš bude chybět podpora zaměstnanosti, to se nám nepodařilo zrealizovat v úplném rozsahu.“ V Broumově žije podle odhadů 600 – 800 Romů, zhruba 10 % zdejších obyvatel.