Miláčkem táborských strážníků je skútr

Tábor - Skútr stál čtyřicet tisíc korun a strážníci si ho pořídili minulý týden. Do „služby“ byl nový přírůstek nasazen v okamžiku, kdy to umožnilo počasí. Podle prvních testů si skútr vedl výborně a značně tak zvýšil akční rádius táborských strážníků. Pokud se osvědčí v plném nasazení, plánují táborští strážníci zakoupit ještě další.

Skútr mají strážníci teprve pár dní, ale už se stal jejich miláčkem. Šetří jejich nohy a síly. Všichni se těší, až na ně přijde řada a nebudou na pochůzku muset pěšky nebo na kole. „Je to určitě mnohem lepší, protože se člověk tolik nenadře. Se skútrem se dá dorazit kamkoli rychleji než autem nebo na kole,“ pochvaluje si strážník Miroslav Ryba. „Kolo samozřejmě nezatracujeme, ale skútr je vhodná alternativa,“ uvádí velitel Městské policie Tábor Petr Svoboda. „Na kole při různém počasí to dělá strážníkům problémy. Určitě nikomu není milé, když s ním jedná policista, který je zapocený nebo nevábně vyhlížející, protože někde šlapal do kopce,“ dodává starosta Tábora Jiří Fišer.  

Nejmladší vozidlo táborských strážníků má výsadní parkovací místo, a to přímo na chodbě před služebnou. Tam se i dobíjí. Je tichý, ekologický a jeho provoz je výjimečně levný. „Hlavně provozní náklady jsou úžasné, protože vycházejí asi na šest korun na sto kilometrů, což je ve srovnání s dalším dopravním prostředkem nesrovnatelné,“ říká Petr Svoboda. 

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Strážníci na něm budou vyrážet hlavně do příměstských částí a do vzdálenějších míst, kam se obtížně dostávali na kole i městskou hromadnou dopravou. Poslední výhodou je to, že jejich nový skútr je dvojmístný. A tak mohou přepravovat i někoho dalšího. Třeba člověka, se kterým potřebují ještě něco dořešit na služebně, nebo se ocitne v nouzi. Když se skútr skutečně osvědčí, pořídí letos městská policie svým strážníkům ještě jeden.