ÚOHS zahájil řízení s H. Králové kvůli stavbě školky

Hradec Králové - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v minulých dnech zahájil správní řízení s městem Hradec Králové kvůli výstavbě mateřské školy v lokalitě Podzámčí. Město na projekt školky v hodnotě přes 40 milionů korun nevypsalo výběrové řízení podle zákona o veřejných zakázkách. Radnice kvůli obavě z vysoké pokuty od antimonopolního úřadu připravuje změnu projektu. Stavbu školky se 100 místy to zpozdí. Podnět antimonopolnímu úřadu k prošetření stavby školky podal hradecký zastupitel za KSČM Lubomír Štěpán.

Školku by měla na základě smlouvy o spolupráci s městem z loňského května postavit hradecká stavební společnost Fato. Město pak podle původního záměru mělo od firmy už hotovou školku koupit. Smlouvě o spolupráci předcházela směna pozemků, při níž firma Fato získala od města pozemky potřebné pro stavbu školky.

Město nyní tvrdí, že takovýmto způsobem školku pořídit nelze. „Snažíme se nyní najít řešení, aby školka vznikla podle platných zákonů,“ řekl náměstek primátora Leoš Kučera (Doma v Hradci). Poznamenal, že antimonopolní úřad by při posuzování možného pochybení mohl na radnici nahlížet jako na recidivistu, kterého už dříve za jiná porušení zákona potrestal. Město například letos muselo zaplatit pokutu 1,5 milionu korun za pochybení při zadání koncesní smlouvy na parkovací systém.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Město chystá postavit další školku ve čtvrti Kukleny

Podle primátora Zdeňka Finka (Hradecký demokratický klub) bude město s firmou Fato jednat. Nejčistším řešením by podle něj bylo to, že by město od firmy Fato koupilo pozemek s projektovou dokumentací a stavbu školky pak zadalo veřejnou soutěží. Město by tak podle primátora mohlo školku pořídit i levněji. Podle spolumajitele firmy Fato Jiřího Fráni je firma k jednáním připravena. „Chceme záležitost smírně vyřešit. Stavba má stavební povolení a může začít okamžitě,“ řekl Fráňa s tím, že s myšlenkou výstavby školky touto formou se na firmu obrátilo samo město. Firma Fato má v lokalitě Podzámčí řadu pozemků a už v ní vybudovala několik bytových domů.

Nová školka měla v Podzámčí vyřešit tamní deficit předškolních zařízení. Radnice nyní také chystá výstavbu nové školky pro 50 dětí ve čtvrti Kukleny. Montovaná budova včetně vybavení, hřiště, dopravního napojení a parkovacích míst přijde na deset milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Město už v soutěži vybralo jejího dodavatele. Školku chce město otevřít k 1. září.

Město má ve školkách zhruba 2 600 míst. Po odchodu dětí do prvních tříd a se započítáním nové školky v Kuklenách by mělo být k 1. září k dispozici přibližně 850 volných míst. Zájem o školky je však výrazně vyšší. Pro příští školní rok se čeká asi 1 300 přihlášek. Mezi přihláškami jsou však také děti, které nesplňují podmínky pro přijetí do školek. Místo nezískají například děti, které nemají trvalé bydliště v Hradci. Školky nepřijmou ani děti nepracujících matek, které jsou na mateřské dovolené s dalším dítětem. Například loni bylo takto nepřijatých dětí 257. Chybějících míst pro děti, které splňují podmínky pro přijetí, je tak kolem 150.