Jáchymov napravuje chybnou privatizaci

Karlovy Vary – Jáchymovská radnice se teprve nyní snaží napravit chyby z nepovedené privatizace, která v historickém centru města proběhla v devadesátých letech minulého století. V té době se objevila řada spekulantů, kteří si vzali úvěry na nemovitosti a poté se po nich slehla zem. Zůstaly jen chátrající budovy. A ty teď dělají městu ostudu. To se týká i někdejší pýchy Jáchymova - Hornického domu.

Firma VP Select, za kterou stojí podnikatelé z Ruska, dlouho tvrdila, že Hornický dům přestaví na hotel. Tak dlouho, až se z něj stala bezcenná ruina. Radnici ho nabízela za jeden a půl milionu korun. Ta našla jiný způsob, jak se k domu dostat. Spočítala Selectu dluhy za pronájem veřejného prostranství. Ta ho zastavila lešením a podpěrami, aby ruina neohrožovala chodce. Teď má město šanci koupit dům za pakatel v dražbě. „Vyčíslili jsme firmě za všechna ta léta dluhy vůči městu. Jde o osmdesát osm tisíc korun. Oni nebyli ochotni zaplatit, proto jsme postupovali podle zákona a za pomoci exekutora,“ uvádí starosta Jáchymova Bronislav Grulich. „Budova je symbolem osudu uranové těžby. Hornický dům byl v padesátých letech centrem hornické zábavy,“ dodává historik Karlovarského muzea Stanislav Burachovič. „Chodili jsme tam tancovat. Byl to nádherný dům,“ vzpomíná jedna z jáchymovských žen.  

Radnice nechala odhadnout, za kolik by se Hornický dům dal opravit. Vyšlo to v řádech na desítky milionů korun. Jako reálnější připadá radním dům zbourat a nabídnout investorům pozemek pod ním. To podle odhadu znalců dřív nebo později čeká ve městě víc než desítku dalších domů. „V mnoha případech s námi majitelé těchto domů nekomunikují,“ přiznává starosta Grulich. 

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Starosta říká, že i v případě těchto nemovitostí bude muset město postupovat stejným způsobem jako u Hornického domu.