Místo detenčního ústavu bude ve Vidnavě nejspíš věznice

Vidnava - Místo detenčního ústavu pro nebezpečné pachatele a sexuální devianty vznikne ve Vidnavě na Jesenicku zřejmě nejmírnější typ věznice. Vyplynulo to z jednání náměstka ministra spravedlnosti Jana Kubaty s vedením města. Přitom o detenčním ústavu se mluví už od roku 2005, kdy bylo ve městě referendum. Tehdy lidé s takovým zařízením souhlasili. Na konci března se starostka Vidnavy sejde s hetmanem Olomouckého kraje a s náměstkem ministra spravedlnosti. Pak by mělo být jasnější, jak bude celá obnova bývalého kněžského semináře vypadat.

Šest let od referenda ve Vidnavě se v areálu bývalého kláštera nic nedělo. Teď mají obyvatelé města naději, že zde už letos vznikne vězení, kde v budoucnu najdou práci. Některým obyvatelům se ale více líbilo, když zde byla dětská ozdravovna. Teď už je ovšem areál řadu let opuštěný a chátrá. Ministerstvo spravedlnosti na využití budovy až dosud nemělo peníze, teď se zdá, že bývalý klášter znovu ožije. „Z jednání vyplynulo, že vězeňská služba zde zahájí provoz s mírnou ostrahou a bude zde asi 30 vězňů,“ potvrdila starostka Vidnavy Eva Pavličíková. Podle mluvčí Vězeňské služby Markéty Prunerové teď bude zpracována ekonomická analýza, která určí další postup investic do areálu.

Ve městě prozatím nevznikne původně plánovaný detenční ústav, protože v Česku už dvě taková zařízení existují, avšak jejich kapacita není ani zdaleka naplněna. Naopak vězeňská služba se potýká s nedostatkem míst v klasických věznicích. „Aktuální ubytovací kapacity jsou necelých 20 tisíc, přičemž vězněných osob je 22 tisíc, takže opravdu nové kapacity potřebné jsou,“ vyjádřila se Markéta Prunerová. Přestože obyvatelé Vidnavy vznik věznice vítají právě s ohledem na nárůst pracovních míst, zkušenosti lidí například z Mírova, kde funguje již léta zavedená věznice, jim tolik nadějí nadávají. Z celkového počtu asi 280 zaměstnanců je podle starosty Mírova Lubomíra Kejchala místních jen asi 10 až 12. 

Areál ve Vidnavě
Zdroj: ČT24