ODS chce Marii Kousalíkovou starostkou Prahy 6

Praha – Dlouholetá zastupitelka Prahy 6 i celé Prahy Marie Kousalíková je blízko starostenství. Podle dosavadního starosty Tomáše Chalupy, který se místa na radnici vzdal, když se stal ministrem, podpořil Marii Kousalíkovou oblastní sněm ODS v Praze 6. Informoval o tom Chalupa, který zůstává místním předsedou strany. Zvolení Kousalíkové na starostenské místo bude zřejmě už jenom formalitou, koalice ODS a ČSSD v Praze 6 má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 29 mandátů.

Marie Kousalíková je třebíčská rodačka, podle Tomáše Chalupy však bude dobrou starostkou městské části, která zahrnuje velkou část severozápadu metropole – například Dejvice a část Bubenče, Ruzyni, Vokovice, Střešovice nebo část Břevnova. „Je to člověk, který dokonale zná situaci v Praze 6. Nejde se na radnici učit, ale pokračovat v práci, která - věřím - posunula za posledních 12 let Prahu 6 dopředu,“ charakterizoval Tomáš Chalupa kandidátku na starostku.

S pražskou politikou má Marie Kousalíková bohaté zkušenosti. Mezi lety 2002 a 2006 dělala právě Chalupovi místostarostku, v letech 2009 a 2010 působila jako náměstkyně pražského primátora pro oblast školství, nyní je předsedkyní výboru pro výchovu a vzdělávání na zastupitelstvu metropole.

Marie Kousalíková

Narodila se 13. srpna 1946 v Třebíči. Vystudovala finance na pražské VŠE, nejprve pracovala ve spořitelně, od poloviny 70. let minulého století v Akademii věd. V 90. letech se přiblížila státní správě, když pracovala v Diplomatickém servisu. V roce 2002 kandidovala do zastupitelstva bubenečské radnice a další čtyři roky dělala zástupkyni starosty Chalupy. V dalším volebním období byla radní na magistrátu, v letech 2006–2007 spravovala pražské finance, v letech 2009–2010 byla náměstkyní primátora pro oblast školství.