Získá Hradec Žižkova kasárna?

Hradec Králové - Armáda začala vyklízet Žižkova kasárna v Hradci Králové. Dobrá zpráva je to především pro tamní radnici, která o ně už řadu let usiluje. Kasárna jsou totiž poslední velkou volnou plochou v centru města a mohla by například pomoci vyřešit problém s nedostatkem parkovacích míst. Město nyní studuje možnosti, jak kasárna převzít do vlastní správy.

Ještě před měsícem se zdálo, že vojáci budou Žižkova kasárna hájit do posledního muže. Teď zatroubili k ústupu. Část posádky už dostala rozkaz areál do konce března opustit. „Nevím, jestli to je důvod k oslavě, ale myslím si, že nám ta práce teprve začne. Hodně bude záležet na městu,“ neskrývá určité obavy z budoucnosti kasáren organizátor petice „Kasárna občanům“ Robert Němeček. 

Jen seřadiště uprostřed kasáren má rozlohu asi třináct a půl tisíce metrů čtverečných a je o něco větší než hradecké Velké náměstí. Petici za předání kasáren městu už podepsalo přes tři tisíce lidí. „Pokud bychom měli seřadiště ve vlastnictví, tak bychom ho chtěli odparkovat a na to by se nabalily další aktivity, jež by mohly fungovat v přilehlých budovách,“ naznačuje hradecký primátor Zdeněk Fink.  

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Další fáze vyklízení kasáren by mohla nastat v návaznosti na tzv. Bílou knihu, kterou chce ministerstvo obrany zveřejnit na jaře. Pak se také rozhodne, zda je vojáci převedou bezúplatně, nebo prodají. Cena by se podle některých odhadů mohla vyšplhat až na čtyři sta milionů korun. „V případě, že by ostatní složky státu neprojevily o objekt zájem, přistoupíme s největší pravděpodobností k prodeji. Jedním z kandidátů o koupi může být i město Hradec Králové,“ uvádí tiskový mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský. „Hradec by měl zájem převzít kasárna, ale pro město je čtyři sta milionů poměrně vysoká cena,“ říká Zdeněk Fink. 

Vojáci tato kasárna využívají již přes sto padesát let. Poslední vývoj ale naznačuje, že už brzy by mohla sloužit také běžným Hradečanům.