Na Ústecku i Ostravsku opět hrozí smog

Ústí nad Labem - Obyvatelé průmyslového Podkrušnohoří se musejí opět vyrovnávat s vysokými koncentracemi polétavého prachu v ovzduší. Jeho koncentrace na většině měřících stanic přesahují zdravotní limit zhruba dvojnásobně, vyhlášení smogové regulace ale zatím zřejmě nehrozí. Naopak na Ostravsku začíná být situace krizová.

Nejhorší situace na Ústecku byla dnes ráno na stanici v Mostě, kde dosáhla okamžitá koncentrace hodnoty 156 mikrogramů na metr krychlový. Na všech ostatních stanicích v Podkrušnohorské pánvi se hodnoty pohybují okolo 100 mikrogramů.

Zdravotní limit činí 50 mikrogramů a při jeho dlouhodobém trojnásobném překročení se vyhlašuje smogová regulace. Ta by se dotkla především povrchových dolů a energetických zařízení, která by musely omezit provoz. Zatímco loňskou zimu nebyly se smogem v kraji prakticky žádné potíže, letos jsou jeho výskyty velmi časté. Smogová regulace byla zatím vyhlášena dvakrát; nejdřív na počátku prosince, pak na přelomu roku.

Smog trápí také Ostravsko

Nečistot v ovzduší Moravskoslezského kraje přibylo dokonce natolik, že byla vyhlášena smogová regulace. Tu v 10:10 vyhlásili meteorologové pro Ostravsko a Karvinsko a od 12:10 platí i pro Třinecko. Signál regulace vyhlásilo ve 12:10 také město Český Těšín. Největší znečišťovatelé musí omezovat výrobu, staří lidé a děti by měli omezit pobyt venku. Signál regulace vyhlašují meteorologové, když na některé z měřících stanic překročí čtyřiadvacetihodinová koncentrace polétavého prachu 150 mikrogramů na metr krychlový. To se stalo nejdříve v Karviné a pak i v Třinci. „Předpokládáme, že to poroste i na dalších stanicích,“ řekla Eva Auxtová z ČHMÚ. Situace se podle ní zlepší možná o víkendu. „Do pátku určitě žádné výrazné zlepšení nečekáme,“ řekla Auxtová.