Opozice kritizuje libereckou koalici

Liberec – Sto dnů vládne Liberci nová koalice v čele s primátorem Janem Korytářem. Podle ODS ovšem nekompetentně. Opozice dnes ukončila hájení radnice a tvrdí, že předvolební sliby o boji s korupcí a klientelismem se nenaplnily. Radnice se brání, že se o transparentnost snaží a další změny prý přijdou. Skřípe to ale také uvnitř koalice.

ODS podle bývalého primátora Jiřího Kittnera nečekala tak slabý výkon. Kvůli zrušené dražbě město zaplatí půldruhého milionu, sankce hrozí taky za zrušenou rekonstrukci náměstí. Koalice podle ODS nesplnila ani slib, že v městských firmách usednou odborníci. Podle zastupitele Liberce Petra Olyšara (ODS) jde spíš o lidi, kteří jsou spřízněni s vedením města.

Primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec) tvrdí, že koalice ušetřila městu za 100 dnů vlády už miliony korun. Magistrát ukončil nevýhodnou smlouvu na nepotřebné poradenství a nevyplatil ani zlaté padáky odcházejícím úředníkům, na internetu zveřejní v rámci transparentnosti všechny smlouvy. „Tento týden jsme zahájili sérii 16 veřejných projednávání v jednotlivých čtvrtích Liberce,“ sdělil Jan Korytář.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Nespokojenost se ale ozývá i z koalice. Hlavně komunikaci s primátorem kritizuje uskupení Liberec občanům i ČSSD, jak potvrdil náměstek primátora Jiří Šolc (Liberec občanům). Radní Květa Morávková (Změna pro Liberec) však namítá, že co bylo možné vytvořit a změnit v rámci 100 dnů vlády, to se podařilo.

Úspěchem je podle primátora i to, že koalice vydržela. Už v únoru přitom opoziční a i někteří koaliční zastupitelé spekulovali o možném odvolání primátora. Další příležitost budou mít koncem března. Jan Korytář tvrdí, že koalice vydrží.