Spor Německa a Chebu o kus lesa není zdaleka u konce

Cheb - Spory o les v Bavorsku, který historicky patří Chebu, pokračují. Německo se odvolalo proti rozsudku soudu v Řezně, který rozhodl o sejmutí nucené správy. České město teď chce zamezit těžbě dřeva a podá návrh na předběžné opatření. Má totiž obavy, aby rozsudek soudu v Řezně a protahování soudního sporu nebyly pro německou stranu důvodem ke snížení hodnoty lesa.

O věci tak bude rozhodovat opravný soud v Mnichově. Odvolací soud se ale zřejmě potáhne ještě několik let. I proti jeho verdiktu je možné se podle starosty Chebu Pavla Vanouška odvolat. Souběžně se město i dále snaží vyřešit spor dohodou. Pokud Cheb mnohaletý spor s Německem definitivně vyhraje, vrátí se les do správy tohoto západočeského města. Teprve pak se chce rozhodnout, jak konkrétně s ním naloží.

Cheb o les bojuje už 20 let

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

O sejmutí nucené správy nad asi 600 hektary lesa v Bavorsku se Cheb snaží už zhruba 20 let. Přestože německé soudy už dávno uznaly, že jde o historický majetek českého města, teprve prosincový výrok soudu v Řezně poprvé konstatoval, že nucená správa uvalená na lesy má být zrušena.

Kromě sporu o platnost nucené správy se ale Cheb soudí i v dalších případech, například o zápis hájenky do katastru nemovitostí. Hájenku chtěl Cheb prodat současným uživatelům. Město se rovněž prostřednictvím soudu domáhá informací o lese i ušlého zisku.

Cheb les zakoupil už v roce 1927. Po komunistickém převratu v roce 1948 se ale město kvůli železné oponě o svůj majetek nemohlo starat. Tehdejší západní Německo vydalo v roce 1965 zvláštní zákon, kterým na podobné pozemky uvalilo nucenou správu.