Spory kolem opavské Slezanky pokračují

Opava - V Opavě trvá spor mezi developerskou společností Crestyl a městem. Developer připravuje ve městě už od roku 2005 stavbu obchodně společenského centra, ale Opava mu prý stále nedala jasně najevo, které pozemky a budovy může do projektu začlenit. Vedení města tvrdí, že veškeré uzavřené smlouvy dodržuje.

Obchodně společenské centrum má vyrůst hned u Dolního náměstí vedle magistrátu. Devoleperská společnost Crestyl má už platné územní rozhodnutí a chce začít stavět, jenže neví, zda má do návrhu zařadit i Slezanku a výškovou budovu ministerstva zemědělství. Zájem o její začlenění do projektu prý deklarovalo město dodatkem ke smlouvě v roce 2007. „Chceme podat žádost o vydání stavebního povolení. V této fázi už nemůžeme čekat a musíme se rozhodnout,“ upozorňuje generální ředitel skupiny Crestyl Omar Koleilat. Vedení města tvrdí, že veškeré smlouvy uzavřené s Crestylem dodržuje. Podle 1. náměstkyně primátora Pavly Brady mohl začít Crestyl stavět ve vnitrobloku klidně už před rokem.

Vedení města se s developerem pravidelně schází. Výškovou budovu ale vlastní ministerstvo zemědělství a město tedy o ní zatím rozhodovat nemůže. O Slezance, která Opavě patří, rozhodne expertní skupina koaličních stran. „My vůbec nemáme odpovědi na základní věci týkající se toho projektu, byť bez Slezanky,“ tvrdí Omar Koleilat.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Na pozemku ve vnitrobloku zatím dokončují archeologové 1. etapu záchranného výzkumu. „Po jejím ukončení by měla být zahájena druhá etapa, která bude spočívat v odkryvu plochy situované poněkud jižněji,“ řekl archeolog Michal Zezula. Podle developera vznikla společnosti zdržením stavby velká škoda. Její výši ale neuvedl. Své rozhodnutí týkající se budoucnosti Slezanky plánuje město sdělit Crestylu v polovině dubna, o budovu mají totiž zájem i další investoři.

  • Opavská radnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2351/235022.jpg
  • Obchodní centrum Slezanka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2253/225258.jpg