Cyklostezka do Prahy končí v poli

Praha - Nová cyklostezka ve Vestci u Prahy měla propojit Týnec nad Sázavou s hlavním městem, zatím ale končí uprostřed pole a nikam nevede. Chybí dobudovat necelý kilometr. Starostové obcí, kudy cyklostezka vede, se shodují, že vše měl řešit pražský magistrát. Na jeho pomoc ale spoléhat nebudou.

Hladký asfaltový povrch se po dvou a půl kilometrech najednou mění v prašnou polní cestu. Třeba s horským kolem lze pokračovat ve směru na Prahu dál, maminky s kočárky nebo bruslaři mají ale smůlu. „Končí zde katastr naší obce,“ vysvětlil starosta Vestce Tibor Švec (TOP 09). Místní jsou naštvaní. Maminky s kočárky počítaly, že se bez problémů dostanou například do Kunratic.

Chybějící úsek byl původně na katastru městské části Praha-Kunratice, po loňské směně pozemků už ale patří Šeberovu. Zkoordinovat návaznost stavebních prací se proto nepodařilo. „My jsme nevěděli, kdy Vestec získá peníze a bude moci cyklostezku realizovat,“ uvedla starostka Šeberova Petra Venturová (nez.).

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Starostové se shodnou v jednom: takto důležitou páteřní cyklotrasu měl řešit pražský magistrát. Vystavět zbývající kilometr vyjde na 8 milionů korun. „Bohužel končilo volební období a magistrát nebyl schopen konat,“ uvedl Švec. „My bychom rádi, aby městská část provedla studii, dotáhla to až ke stavebnímu povolení, pak začneme samozřejmě shánět peníze,“ slibuje mluvčí magistrátu Tereza Krásenská. Starostka Šeberova tomu ale nevěří. „Magistrát nám tady slibuje páteřní cyklostezku směrem na Rozkoš 4 roky a doteď nebyla realizována, abychom občanům zajistili ten komfort pokračování, tak to budeme financovat sami,“ rozhodla se Venturová. Podle ní by se měl projekt zpracovat ještě letos. Peníze na samotné vybudování se pokusí najít v rozpočtu na příští rok.