Objeven unikátní poklad letecké historie

České Budějovice – Příznivci letecké historie se mají na co těšit. Na Českobudějovicku byl totiž objeven skutečně mimořádný letecký poklad. Pod zemí se našla torza proudového letadla Messerschmitt, které ve své době patřilo k takzvaným zázračným Hitlerovým zbraním. Nález historici považují za jeden z největších od konce druhé světové války. V úkrytu byly motory, kusy křídel a kryty trupů. Po konzervaci by se měly objevit v hale českobudějovického letiště.

Na nalezených proudových motorech válečného Messerschmittu jsou stále patrné štítky a na nich i výrobní čísla. Lopatky turbíny jsou zachovalé, zkorodovaný je pouze kryt. „Ta první část je kompresor, za ním jsou spalovací komory,“ popisuje nalezený motor bývalý vojenský pilot a člen Vojensko-letecké historické společnosti v Českých Budějovicích Jiří Zabranský.

Další z nálezů je příďový zatahovací povozek, který je rozebraný na jednotlivé části. Některé jsou stále funkční. „Ten kovový věnec je z přední části, kde byly uloženy nádrže paliva,“ pokračuje ve výkladu Jiří Zabranský.

Na místě byly nalezeny i zbytky křídel, z desetimetrového trupu se zachovaly už jen části pláště. Na něm je ještě patrné místo pro kanón. Podle odborníků je stav nalezených částí vynikající i přesto, že byla torza v krytu celých šedesát šest let. U obce Homole je objevil traktorista, který upravoval terén a najednou se pod ním začala propadat zem. Přivolaní odborníci okamžitě poznali, že jde o válečné stroje. „Zařídili jsme jejich odborné vyzvednutí,“ uvádí ředitel letiště Ladislav Ondřich.

Letouny se sem nedostaly náhodou. V Korosekách u Českých Budějovic byla na konci války továrna, kde se tyto stroje sestavovaly. „Tyto motory se sem dostaly jako součást výroby typu, který se zde vyráběl,“ informuje Jiří Šilha z Vojensko-letecké historické společnosti v Českých Budějovicích.

Právě u Českých Budějovic je letci také testovali. S většinou z dvaceti šesti složených kusů odsud odletěli. Některé ale při ústupu ukryli. Jejich části teď lidé objevili. „Já to považuji za poklad nesmírné historické hodnoty,“ hodnotí objev letecký historik a archeolog Vladislav Burian.

Letadla půjdou do muzea

Zbytky letounů teď čeká konzervace. Budou se na ní podílet pracovníci hned několika muzeí. Ředitel českobudějovického letiště Ladislav Ondřich by rád vystavil nálezy po ošetření a konzervaci v plánované letištní expozici.

Tyto Messerchmitty patřily k prvním proudovým letounům v historii letectví a staly se předobrazem pro rozvoj proudových letadel především v USA a SSSR. K jednotkám luftwaffe se dostaly naštěstí až v létě 1944 a útočily především na formace spojeneckých bombardérů.

Unikátní kusy německých letadel teď správci letiště zase ukryjí. Nechtějí, aby je někdo odcizil nebo poškodil.

  • Nález trosek Messerschmittu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2509/250846.jpg
  • Nález trosek Messerschmittu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2509/250845.jpg
  • Nález trosek Messerschmittu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2509/250847.jpg