Pardubice bojují o Centrum vědy

Pardubice - Centrum vědy za sto padesát milionů zatím v Pardubicích nebude. Chybí na něj finanční prostředky. Evropské dotace jsou totiž podle tvrzení ministerstva školství vyčerpané. Centrum mělo vzniknout v chátrajícím areálu bývalých jatek a jeho cílem bylo popularizovat vědní obory mezi mladými studenty. Zklamání autorů projektu je proto značné, nicméně věří, že se příslušnou částku podaří nakonec zajistit.

Projekt pardubického Centra vědy měl vzbudit zájem o robotiku, nanotechnologie, vesmír, chemii nebo třeba dopravu. „Centrum se mělo stát centrem volnočasových aktivit spojených s rozvojem zájmu dětí a mládeže o přírodní vědy,“ přibližuje smysl projektu jeho autor Alexandr Prokop.

Z velkých plánů ale sešlo, alespoň prozatím. Projekt má totiž podle ministerstva školství kvůli chybějícím financím téměř nulovou šanci na úspěch. „Získání peněz na pardubický projekt je pouze hypotetické, prakticky je to nereálné,“ potvrzuje zástupce tiskového oddělení ministerstva školství Radek Melichar.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Jiná města, jako třeba Liberec nebo Plzeň, kde už podobná centra existují, peníze od ministerstva dostanou. Pro autory pardubického projektu za sto padesát milionů korun je to velké zklamání. „Samotný projektový záměr a studie proveditelnosti byly zahraničními hodnotiteli hodnoceny velice vysoko,“ připomíná Alexandr Prokop.

Pardubická radnice se ale nevzdává, o dotace na výstavbu Centra vědy chce ještě bojovat. „Vzhledem k tomu, že ministerstvo nepříliš dobře a neúplně čerpá z prostředků EU, tak bychom rádi hovořili s panem ministrem o možnosti navýšení této alokace,“ potvrzuje pardubická primátorka Štěpánka Fraňková. 

Aby ministerstvo školství dotační výzvu nakonec přece jen navýšilo, požadují autoři projektu i v petici, kterou sepsali.