Na Hracholusky se vrátili záchranáři

Plzeň - Na přehradě Hracholusky zahájili sezonu vodní záchranáři. Několik let nebyly na zajištění vodní záchranné služby peníze. Mnohé organizace se potýkají s nedostatkem peněz a vybavení. Mnozí záchranáři rovněž financují svou činnost ze svého. V Česku je celkem třicet pět organizací vodních záchranářů.

Vodní záchranáři fungovali na Hracholuskách ve zkušebním provozu už v loňském roce. A osvědčili se. „Záchranný tým vyjížděl každý druhý den k nějakému těžkému případu,“ říká předseda místní skupiny Vodní záchranná služba Plzeň Jan Fischer. 

Letos už bude všechno fungovat na profesionální úrovni. To se týká i napojení na centrální dispečink záchranné služby. Tím budou výjezdy co nejrychlejší. „Od letošního roku slouží pět záchranářů oproti loňsku, kdy sloužili tři,“ vysvětluje Jan Fischer. „Skupina ve směně se skládá z řidiče člunu, zdravotníka, plavčíka a potápěče,“ doplňuje vedoucí odborné přípravy z Vodní záchranné služby Plzeň Marek Cihlář. „Nemocné budou transportovat na šest stanovených míst a odtud je bude zdravotnická záchranná služba transportovat do nemocnic,“ uvádí ředitel ZZS Plzeňského kraje Roman Sviták.  

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Na zajištění provozu v letošní sezoně potřebují sto šedesát tisíc. Jen benzin do člunu třeba přijde na čtyřicet tisíc korun. Na platy pro záchranáře už ale nezbývá. „Všichni pracujeme zadarmo, většina z nás to dotuje. Proto není jednoduché sehnat další členy,“ přiznává Marek Cihlář.

Vodní záchranáři působili na Hracholuskách v minulosti už několikrát. Jejich činnost ale vždycky ztroskotala na nedostatku financí a nevhodných prostorách. Se stejnými problémy se přitom potýkají organizace po celé republice. „Vodní záchranáři jsou dostupní do pěti minut a pro ty nemocné je to obrovské plus,“ uzavírá Roman Sviták. „Případů utonutí v celé ČR přibývá. Je to dáno stárnutím populace, lidé také často přecení své síly,“ naznačuje manažer vnějších vztahů ZZS Plzeňského kraje Michal Šebek. 

Na přehradě zůstanou vodní záchranáři až do 31. srpna.