Volyně netrpělivě čeká na dohodu státu s církvemi

České Budějovice - Předběžnou dohodu mezi státem a církvemi vítají jihočeská města a obce. Nedořešené restituce v některých z nich totiž totálně zablokovaly rozvoj. Nejvíce potíží má Volyně na Strakonicku, která zůstala bez pozemků a lidé se stěhují pryč. Právě k výstavbě nových rodinných domků by chtěli ve Volyni využít pozemky dosud blokované nenaplněnou církevní restitucí.

Jeden z volných pozemků se nachází i na okraji volyňského náměstí. Patří do tzv. církevních restitucí. Radnice tady chce postavit dům s pasáží. Dvě desetiletí ale musí investory odmítat. „Nezastavěný pozemek ničí vzhledově celé náměstí,“ poukazuje starosta Volyně Václav Valhoda.

Další církevní pozemky v minulosti patřily pražské kapitule, která tady měla statek. Teď jsou zablokované a nikdo na nich nemůže stavět. Lidé se podle starosty raději stěhují jinam. „My nemáme pozemky na výstavbu, které bychom mohli lidem nabídnout,“ říká Václav Valhoda. „Je svým způsobem nenormální, že ještě po dvaceti letech je nějaký majetek blokován,“ dodává radní Jihočeského kraje František Štangl.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Volynští proto netrpělivě čekají na dohodu státu s církvemi. Očekávají, že se radnice s farností domluví na dalším využití těchto ploch. „To se bude týkat jednotlivých farností, které se k tomu budou muset nějak postavit,“ upozorňuje generální vikář Českobudějovického biskupství Adolf Pintíř.

Na jihu Čech by měla církev získat zpět šest tisíc hektarů polí, tři a půl tisíce hektarů lesů, dvacet rybníků a dvě stě budov. „Zatím nemáme konkrétní určení, jak to bude rozděleno,“ přiznává vikář Pintíř.

Zemědělci na církevním majetku už hospodaří. Neočekávají, že o pole přijdou. Obavy nemají ani lesníci. Předpokládají, že pouze uzavřou nové nájemní smlouvy. „Nehrozí to, že by církev zakládala statky a sama hospodařilo,“ je přesvědčen zemědělec a zástupce agrární komory Jiří Netík.

Kraj je v komentářích zdrženlivý. Čeká na definitivní podobu dohody. „Já v tom nic světoborného nevidím, nevidím tam nějaký posun z hlediska vyplácení peněz,“ uvádí hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Zástupce diecéze věří, že vláda uzavře průlomovou dohodu s církvemi ještě letos. Jednotlivé farnosti by se pak k majetku mohly dostat již příští rok.