Důchodci mají kvůli cizím dluhům přijít o střechu nad hlavou

Kutná Hora – Za byt zaplatili své celoživotní úspory, teď by o něj mohli přijít. Manželé Pištělákovi z Kutné Hory koupili v červnu roku 2007 dvoupokojový byt za 1 400 000 korun. Loni v říjnu jim správce konkurzu původní majitelky oznámil, že byt zabavuje a zahrnuje do konkurzu – to vše v souladu se zákonem. Na původní majitelku Olgu Leitnerovou byly totiž v době prodeje uvaleny dvě exekuce.

První exekuci Pištělákovi uhradili, o druhé nevěděli. A neměli ani šanci se o ní dozvědět, v katastru zapsaná nebyla. „V omezení vlastnického práva stojí, že je bez zápisu, vše čisté,“ potvrdil Radomír Pištělák.

Olga Leitnerová je v současné době nezvěstná. „Viníkem je majitelka bytu, která nemovitost prodala, i když věděla, že ji prodat nesmí,“ řekla Jolana Maršíková, místopředsedkyně Krajského soudu v Hradci Králové, který se případem zabývá.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Pištělákovi podali žalobu a snaží se svůj byt zachránit. „Domáháme se toho, aby byt nebyl prodán v konkurzním řízení a výtěžek nebyl rozdělen mezi věřitele, aniž by Pištělákovi dostali peníze,“ řekl jejich advokát Tomáš Hobl. O dalším osudu bytu bude soud rozhodovat příští pátek. „Obávám se, že manželé Pištělákovi nemusí s žalobou uspět,“ dodala Maršíková.