Hasiči dohašují skládku pneumatik na Chrudimsku šetrnější metodou

Bor u Skutče – Hasiči začali při dohašování požáru skládky pneumatik na Chrudimsku používat novou unikátní metodu, která prý šetří čas i životní prostředí. Doutnající materiál totiž hasí v nákladním kontejneru naplněném zčásti vodou. Oheň se rozhořel v pondělí odpoledne a na místě zasahovalo 19 hasičských sborů. V úterý odpoledne hasiči rozsáhlý požár zvládli, stále ale probíhá dohašování.

Pracovníci inspekce životního prostředí už v úterý upozorňovali, že voda z hašení mohla kontaminovat zdroje podzemní vody. Nová metoda hašení by ale měla dopady na životní prostředí snížit: „Nakladač s plně naloženým hořlavým materiálem na lžíci vyloží hořící pneumatiky do kontejneru s vodou. Následně je materiál hydraulickou rukou během několika minut opět vyndán a umístěn na přistavený nákladní automobil a odvážen na vytvořený volný prostor u skládky. Dvě tatry se střídají každých osm minut,“ vysvětluje mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Ze skládky stále stoupá hustý dým, který naštěstí nemíří přímo do obydlené oblasti. V noci prováděla specializovaná laboratoř kontrolní měření ovzduší na několika místech přímo v Boru a  výskyt látek ohrožujících zdraví nezjistila. Pokud by se změnil směr větru a kouř šel na vesnici, je připravena evakuace všech 180 obyvatel. Úlohu evakuačního střediska by převzala škola a školka v blízké Proseči.

Původní skládka sahala do výšky sedmi metrů a měla délku 150 a šířku 60 metrů. Hustý dým z požáru byl vidět desítky kilometrů daleko. Oheň zřejmě způsobili dělníci, kteří na blízké budově spravovali střechu. Jiskra z autogenu spadla na hořlavý materiál, a i když se plameny snažili uhasit, rozšířily se na skládku pneumatik. Zraněn nikdo nebyl, škoda byla předběžně vyčíslena na pět milionů korun.

Areál se skládkou patří podnikateli, který se podle starosty Vlaďko Beneše potýká s finančními problémy a není schopen následky požáru hradit. „Na něm si nikdo nic nevezme, má několik dalších firem v konkurzu. Ten areál koupil už před lety a ani nevěděl, co se na pozemku nachází,“ uvedl starosta.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24