Příznivci skútrů se sešli v Praze

Praha - V Praze se dnes konala spanilá jízda skútrů, metropolí projela kolona asi 600 nablýskaných motocyklů. Na takzvanou Skútr Šňůru se sjeli příznivci malých motorek z celé republiky. Kolona vyjela v doprovodu policistů hodinu před polednem z Braníku, po průjezdu centrem pak krátce po poledni vyjela z Prahy směrem k Nové Rabyni. Sjezd se letos konal už po osmé. Podle organizátora Pavla Augustína je dnešní akce jedinou svého druhu v Česku. Účastníci srazu chtěli upozornit na to, že skútrů v městském provozu každým rokem přibývá. Lidé je ale často neumí dostatečně ovládat a ohleduplní nejsou ani řidiči aut.

První nedočkavci se začali na parkoviště v Braníku sjíždět už kolem deváté ranní, mnoho strojů zdobily například vlaječky. „Je to sraz pro skútříkáře a jejich fandy, není zaměřen na zarputilé motorkáře,“ dodal Augustín. Někteří účastníci s sebou vezli jako spolujezdce také děti, mnoho řidičů bylo oblečeno do reflexních vest.

Na start se pak motocykly seřadily podle kubatury od nejmenších po největší a za slunečného počasí pomalu vyjely směrem do centra. Několik stovek metrů dlouhá kolona neušla pozornosti Pražanů, kteří jezdcům mávali z balkonů nebo si je fotili. Na akci dohlížela policie, která také uzavřela ulice, kde byla nahlášena trasa vyjížďky.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Trasa vedla podél Vltavy, přes most Legií na Újezd, poté se kolona vydala kopcem na Strahov, kde se motorkáři spočítali. Další etapa vedla kolem Pražského hradu a přes řeku zpět do centra, krátce po poledni pak jezdci vyjeli přes Budějovickou z Prahy a vydali se směrem k Jesenici a dál na Novou Rabyni.

Ministerstvo dopravy chce vyjít skútrům vstříc - od roku 2012 plánuje, že řidičský průkaz skupiny B, tedy pro osobní auta, by měl platit i pro motorky s objemem do 125 kubických centimetrů a automatickou převodovkou.

Sraz skútrů
Zdroj: ČT24