Skládka v Boru uhašena. Kdo zaplatí likvidaci?

Bor u Skutče (Chrudimsko) - Po téměř sedmi dnech hasiči zcela dokončili likvidaci požáru skládky pneumatik v Boru u Skutče. Spáleniště převzal vlastník areálu, do pátku jej bude strážit místní hasičská jednotka. Zatím ale není jasné, kdo bude odklizení velkého množství zčásti shořelého odpadu platit. Obec ani Pardubický kraj se k úhradě vzniklých nákladů nemají a majitel skládky zase nemá peníze a je navíc v konkurzu.

Oheň vypukl 6. června odpoledne. Původní skládka sahala do výšky sedmi metrů a měla délku 150 a šířku 60 metrů. Hustý dým z požáru byl vidět desítky kilometrů daleko. Zraněn nikdo nebyl, škoda byla předběžně vyčíslena na čytři až pět milionů korun.

Kromě toho hasiči spočítali, že jediný den zásahu je stál 25 tisíc korun. S požárem přitom bojovali přibližně týden. „Na skladišti pneumatik v Boru u Skutče se vystřídalo celkem 33 profesionálních a dobrovolných jednotek,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Na pomoc byla minulý týden přivolána také posádka Záchranného útvaru z Hlučína s těžkou technikou.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Nyní však vyvstává otázka, kdo zaplatí a kdo se postará o likvidaci skládky. Na místě je asi deset tisíc tun částečně zhořelého materiálu, což je velká porce i pro zdejší obec. „Především by to měl hradit vlastník Radek Chadima. Ten to bude zřejmě požadovat po firmě, která prováděla vedle opravy, případně po pojišťovně,“ uvedl starosta Boru u Skutče Vlaďko Beneš. Oheň totiž způsobili dělníci, kteří na blízké budově spravovali hliníkovou střechu autogenem. Policisté proto případ vyštřují jako obecné ohrožení z nedbalosti.

V Boru se před lety soukromá firma věnovala likvidaci starých pneumatik. Později se dostala do konkurzu a areál od dalšího majitele nedávno koupil právě Chadima. Ale i ten je nyní v konkurzu, ani on tedy na její úplnou likvidaci nemá peníze. Je docela možné, že náklady nakonec zaplatí daňoví poplatníci.

Obec nemá peníze, kraj nemůže podporovat soukromníky

Obec bude požadovat, aby byly zbytky odpadu odklizeny a nehrozilo další riziko. „Pokud by se k tomu nikdo neměl, asi bychom do toho museli vstoupit. Při našem ročním rozpočtu 1,5 milionu to ale platit nemůžeme, nanejvýš se na tom můžeme spolupodílet,“ uvedl Beneš. Obec navíc v současné době buduje kanalizaci, která přijde na 20 milionů korun, takže je zřejmé, že na likvidaci nemá.

Starosta proto věří, že pomůže i Pardubický kraj. „Pardubický kraj nemůže poskytnout dotaci soukromé firmě, to bychom se dopustili nedovolené podpory. Naším partnerem může být nanejvýš obec,“ poznamenal krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil (ČSSD). O úplné likvidaci skládky v Boru u Skutče budou jednat zástupci kraje na konci tohoto týdne.