Krach Sazky možná ovlivní i moravské vinařství

Brno - Pád Sazky doléhá i na jižní Moravu, konkrétně do vesnice Pouzdřany. Loterijní firma, která se momentálně nachází v konkurzu, vlastní tamní vinařství Kolby. Poslední léta zažívalo pouzdřanské vinařství zlaté časy, teď se ale vinaři bojí o budoucnost a netrpělivě čekají, jak s nimi naloží její nový správce. O případném prodeji se ale bude rozhodovat až poté, co konkurz nabude právní moci.

Už teď má ale netradiční spojení své odpůrce. „Já si myslím, že to absolutně nepatří k loterijní společnosti,“ prohlásil například předseda regionálního sdružení ČSTV ve Vsetíně Robert Filgas. Vinařství Kolby každoročně vyrobí sto tisíc lahví kvalitního vína, se kterým se podle Filgase bylo možné setkat při každé příležitosti v Sazka areně.

„Vzhledem k tomu, že insolventní správce by se rád zbavil všech provozů, které přímo nesouvisí s loterijní činností, tak je velmi pravděpodobné, že bude vinařství na prodej.“

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Čtyři pětiny produkce sloužily pro reprezentační účely Sazky a pouze pětina lahví šla do prodeje a do vybraných restaurací. Finanční problémy Sazky se vinařů zatím nijak nedotkly, společnost se uživí sama. Díky ideálním klimatickým podmínkám má vinařství v Pouzdřanech téměř osmisetletou tradici.

„V současné době obhospodařujeme asi 38 hektarů vinic, zpracováváme 6-8 odrůd a většinou jsou to vína s přívlastkem, výběr z hroznů nebo pozdní sběry,“ říká ředitel vinařství Kolby Martin Nesvadba. Vinařství Kolby je podle expertů velmi kvalitní, proto pokud by došlo k prodeji, zájem by byl pravděpodobně velký.