Spory primátora bortí karlovarskou koalici

Karlovy Vary - Spor mezi primátorem Petrem Kulhánkem (KOA) a jeho náměstkem Jiřím Kotkem (Alternativa) ohrožuje existenci vládnoucí městské koalice K20 v Karlových Varech. KOA pohrozila odchodem z koalice v případě, že nebude Kotek odvolán z funkce náměstka. Jako důvod uvádí špatnou komunikaci mezi ním a ostatními partnery. Kotkovo odvolání by se mohlo objevit na programu úterního jednání zastupitelstva.

Kromě KOA tvoří koalici K20 ještě Alternativa, TOP 09 a hnutí O co jim jde?! a v osmatřicetičlenném zastupitelstvu má momentálně těsnou většinu 20 mandátů. Kvůli problémům v koalici se sešla opakovaně smírčí řízení.

Kotek a Kulhánek se naposledy dostali do konfliktu pro žalobu na firmy, které stavěly KV Arenu. Kotek na ně podal žalobu s tím, že město chce, aby si halu za 1,1 miliardy převzaly nazpátky. Kulhánek, který o Kotkově kroku nevěděl, nařídil stažení žaloby.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Kotek uvedl, že i přes písemný návrh KOA na odchod z koalice se o její další budoucnosti stále jedná a není definitivně rozhodnuto, jak se bude situace vyvíjet. Zda se někdo na úterním zastupitelstvu pokusí o jeho odvolání, neví. „Podle mého soudu není důvod, proč mě odvolávat. Nedělal jsem nic jiného, než že jsem si plnil to, co bylo v mé přímé kompetenci a to, co vyplývalo z našeho volebního programu,“ poznamenal Kotek.

Loňské komunální volby v Karlových Varech vyhrála překvapivě KOA s osmi mandáty. Druhá byla ČSSD se sedmi křesly. Na třetím místě byla ODS se sedmi mandáty. ALTERNATIVA má pět mandátů, TOP 09 čtyři, KSČM čtyři mandáty a hnutí O co jim jde?! tři mandáty.