Převezme stát sklářskou školu? Krajští politici nemají jasno

Kamenický Šenov (Českolipsko) – Osud nejstarší sklářské školy v Evropě, která působí v Kamenickém Šenově, je nejistý. Kraj se chystá školu zrušit, převzít by ji mohl stát. Podle krajské radní koalice podmínilo ministerstvo školství převzetí školy dokončením regionální středoškolské reformy. Ta však selhala. Podle kritiků krajského vedení situace není tak horká a ministerstvo stále uvažuje o převzetí sklářské školy. Její zánik ovšem je jedním z mála bodů, které se krajské radě podařilo prosadit.

V Libereckém kraji se rozhořel boj o interpretaci slov ministra školství Josefa Dobeše. Krajský radní pro školství Radek Cikl (ČSSD) je přesvědčen o tom, že když se nepodařilo naplánovanou reformu zcela prosadit, stát sklářskou školu nepřevezme a ta zanikne. „Ministr nám napsal dopis s tím, že podmiňuje převzetí školy v Kamenickém Šenově účinnými kroky v oblasti optimalizace středního školství,“ uvedl radní.

Opozice i nedávno odvolaný ředitel sklářské školy František Janák ale tvrdí, že se kraj pouze snaží strašit důsledkem zamítnutí své reformy. „Podmínka pana Dobeše není tak kategorická, jak se to prezentuje,“ upozornil bývalý ředitel. Podle zastupitele Martina Půty (SLK) ministr při své návštěvě v Libereckém kraji řekl, že je připraven sklářskou školu převzít. Souvislost převzetí s reformou středních škol opoziční zastupitel odmítl: „Jako podmínka to nezaznělo a nedomnívám se, že to bylo jako podmínka stanoveno.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství řekne definitivní stanovisko příští týden. Ministr školství se chce ještě poradit s ekonomy ministerstva a s náměstkem pro regionální školství. „Vůle k zařazení kamenické školy mezi rodinné stříbro zde je,“ zdůraznil mluvčí ministerstva školství Patrik Kubas. Podle původních plánů měl stát školu převzít už v září, tedy od příštího školního roku.

Kraj tvrdí, že provoz sklářské školy je pro něj příliš drahý. Loni dotoval její provoz více než milionem korun.